Nidera
Het handelshuis Nidera koopt en verkoopt agrarische producten over de hele wereld. Het Chinese staatsbedrijf Cofco heeft het bedrijf volledig overgenomen.
Nidera is in 1920 opgericht door drie Nederlandse families om te handelen in granen, zaden en oliën. De naam is een acroniem van de landen waar de handel oorspronkelijk werd bedreven: Nederland, Indië, Duitsland, Engeland, Rusland en Argentinië.
De zaken gingen goed, het bedrijf groeide uit tot een grote speler op de markt met een omzet van 17 miljard dollar in 2013. En met 3.800 werknemers, waarvan 300 op het hoofdkantoor in Rotterdam.
Het bedrijf koopt agrarische producten en verkoopt die elders aan afnemers in de voedingsindustrie en bio-energiemarkt. Daarnaast verkoopt het aan boeren zaden, kunstmest, pesticiden en helpt het bij plantveredeling.
In 2014 werd onverwacht een derde van de aandelen van de drie families verkocht aan het Chinese staatsbedrijf Cofco, ook een acroniem: China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation. Het is een van de grootste Chinese staatsbedrijven en verantwoordelijk voor de voedselzekerheid van de Volksrepubliek.
Nidera gaf bovendien nieuwe aandelen uit die door Cofco worden gekocht, waardoor de Chinezen een meerderheidsbelang van 51 procent kregen. Dit geld werd gebruikt om de positie van Nidera te versterken. In totaal investeert Cofco 1,5 miljard euro.
Het lijkt een goede deal: Nidera heeft een sterke positie in de wereldhandel in voedsel. Maar het heeft niet zo'n sluetelpositie als de grote handelshuizen ADM, Bunge, Cargill en Dreyffus. Met de kapitaalinjectie van Cofco kan Nidera groeien. Bovendien kan het via Cofco een beroep doen op de kredieten van grote Chinese banken om bijvoorbeeld te investeren in infrastructuur, havens of transportmiddelen in de landen waar wordt geproduceerd.
In augustus 2016 kocht Cofco de resterende 49 procent van de aandelen van de familie van de oprichters. In 2017 werd het bedrijf samengevoegd met een andere Chinese aankoop, Agri Noble en ging verder onder de naam Cofco International.
FN Steel
De leverancier van staaldraad FN Steel in Alblasserdam is sinds februari 2020 onderdeel van de Chinese staalgigaant Jingye. Het Nederlandse bedrijf maakt deel uit van het noodlijdende British Steel, dat door de Chinezen is opgekocht.
Lees verderCycle Link Europe
In Rotterdam staat het Europese hoofdkantoor van Cycle Link. Dit Chinese bedrijf is een grote inkoper van oud papier en nam ook het Nederlandse handelsbedrijf in oud-papier en kunststoffen WPT in Winschoten over.
Lees verderAusnutria Hypocra
In 2011 neemt het Chinese zuivelconcern Ausnutria een belang in zijn Nederlandse branchegenoot Hypocra. Vier jaar later ontstaat er één bedrijf dat kindervoeding van koeien- en geitenmelk over de hele wereld verkoopt. Maar vooral in China.
Lees verderTangguo
Het Chinese online reisplatform Tangguo heeft sinds mei 2017 een Europees hoofdkantoor in Den Haag.
Lees verderAlibaba
De Chinese internetgigant Alibaba heeft sinds mei 2016 een verkoopkantoor voor de Benelux in Amsterdam. Ook wordt de mogelijkheid een distributiecentrum in Nederland te vestigen onderzocht.
Lees verderCosco
Het Chinese staatsbedrijf Cosco is een van de grootste containervervoerders ter wereld. Het bedrijf heeft een kantoor in Rotterdam en een minderheidsbelang in de Euromax-containerterminal.
Lees verderHikvision
Hikvision is een grote Chinese fabrikant van bewakingsapparatuur. In Hoofddorp staat de Europese hoofdvestiging van het bedrijf.
Lees verderZTE
De Chinese producent van telecommunicatie-apparatuur heeft sinds 2005 een vestiging in Den Haag.
Lees verderZPMC Netherlands
ZPMC is een Chinese leverancier van staalconstructies. Sinds 2015 staat het Europese hoofdkantoor in Rotterdam.
Lees verderDJI
Da Jiang Innovation is een Chinese fabrikant van drones. Het bedrijf heeft een Europees hoofdkantoor en distributiecentrum in Barendrecht.
Tongrentang
De Chinese fabrikant van traditionele medicatie Tongrentang heeft zijn Europese hoofdkantoor in Den Haag gevestigd. Een van de grootaandeelhouders in Tongrentang is tevens eigenaar van Kruidvat, Trekpleister en ICI Paris.
Lees verderVivat
De Chinese verzekeraar Anbang heeft in februari 2015 het verzekeringsbedrijf Vivat van SNS bank overgenomen. Daardoor zijn bekende merknamen als Zwitserleven, Hooge Huys, Axa, Winterthur en Route Mobiel in Chinese handen gekomen.
Lees verderRF Power
RF Power is een Nederlands bedrijf dat computerchips maakt voor mobiele zendmasten. Het bedrijf werd in mei 2015 overgenomen door de Chinese investeerder Jianguang.
Lees verderShanghai Freemen
Shanghai Freemen Life Sciences heeft zijn Europese hoofdkantoor in Den Haag gevestigd. Het bedrijf levert halffabrikaten voor de farmaceutische, voedsel- en cosmetische industrie.
Lees verderNedschroef
Het Brabantse Nedschroef wordt in mei 2014 overgenomen door de Shanghai Prime Machinery Company. Schroeven, bouten en moeren mogen dan centenbusiness zijn; er gaan er wel een kleine 2.000 in iedere auto die van de productieband loopt.
Lees verderYili Group
Het Chinese zuivelconcern Yili heeft een onderzoekscentrum op de Wageningen Campus. Er doen tien mensen onderzoek naar productiemethoden van melk en voedselveiligheid.
Lees verderDarwind
Darwind is een Nederlands bedrijf dat windturbines voor op zee bouwt. Na een faillissement werd het bedrijf in 2009 overgenomen door het Chinese XEMC.
Lees verderGINAF
De Veenendaalse vrachtwagenfabrikant GINAF ging in 2011 failliet. Maar dankzij het Chinese CHTC kon dit bijzondere Nederlandse maakbedrijf een doorstart maken.
Lees verderTIP Trailer Service
TIP Trailer Services is de grootste verhuurder van vrachtwagenopleggers in Europa. In oktober 2013 is het bedrijf overgenomen door HNA Group uit Beijing.
Lees verderBYD Europe
In Rotterdam is het Europese hoofdkantoor van BYD. Het bedrijf verwacht binnen afzienbare tijd een busfabriek in Europa te bouwen.
Lees verderV-Field Agro-Tech
Het Chinese bedrijf V-Field Agro-Tech, gespecialiseerd in de uitwisseling van kennis op het gebied van land- en tuinbouw, vestigde zich in mei 2013 in Den Haag.
Lees verderInalfa
Inalfa is een fabrikant van schuifdaken voor de autoindustrie. Het bedrijf uit Venray werd in 2011 overgenomen door het Chinese bedrijf Beijing Hainachuan Automotive Parts (BHAP).
Lees verderAVR
AVR, de grootste Nederlandse afvalverwerker, wordt waarschijnlijk overgenome door een consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure. Met de overname is 943,7 miljoen euro gemoeid.
Lees verderICBC Amsterdam
De Industrial en Commercial Bank of China of kortweg ICBC is de grootste bank ter wereld. Het bedrijf heeft ook twee vestigingen in Nederland.
Lees verderBank of China Rotterdam
Eén van de vier grote staatsbanken in China heeft vestigingen in 32 landen, waaronder ook in Nederland, namelijk in Rotterdam.
Lees verderA.S. Watson
De grootste retailorganisatie in de Benelux is eigenaar van oer-Hollandse winkelmerken als Trekpleister, Kruidvat en ICI Paris.
Lees verderEurope Container Terminals ECT
De grootste containerterminal in de Rotterdamse haven is in handen van een conglomeraat uit Hong Kong.
Lees verderLenovo
Waarschijnlijk een van de weinige Chinese merken die Nederlandse consumenten ook kennen. Grootspeler op de markt van pc's en tablets.
Lees verderHuawei
Een grote Chinese leverancier van producten en diensten voor de telecom- en ict-branches. Heeft in Nederland een trainingscentrum, een logistiek knooppunt, sinds september 2013 ook een demonstratiecentrum voor de zakelijke markt in Amstelveen en in maart 2014 kwam daar een kantoor in Voorburg bij.
Lees verder