economie cultuur politiek RSS

Zelfs Kenny G houdt rekening met Kenny G

Bars, restaurants, warenhuizen, bibliotheken, fitnesscentra, ja zelfs op markten in China klinkt tegen sluitingstijd het nummer 'Going Home' van Kenny G. Maar niemand weet hoe deze gewoonte is ontstaan.

In 1989 schreef de Amerikaanse jazzmuzikant Kenny G het nummer Going Home. Het is misschien wel het meest gedraaide ter wereld, want veel publieke gelegenheden in China gebruiken dit nummer al jarenlang om aan te geven dat het sluitingstijd is.

Dan Levin van The New York Times vroeg zich af hoe het zo gekomen is dat iedere Chinees weet dat hij geacht wordt weg te gaan als de saxofoon van Kenny G klinkt. Niemand schijnt te weten hoe deze gewoonte is ontstaan, maar iedere Chinees kent de melodie en zijn culturele betekenis.

 

Geen yuan royalties

Het artikel neemt een hilarische wending als Levin met Kenny G belt. Hij blijkt de Chinese gewoonte te kennen. Sterker nog, hij houdt er rekening mee als hij in China optreedt. "Ik bewaar het tot het eind, want anders vertrekken de bezoekers nog tijdens het concert."

Going home mag dan waarschijnlijk het meest gedraaide nummer ter wereld zijn, Kenny G ontvangt geen royalties voor de openbaarmaking in China.

Meer bij NYT.

maandag 12 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Zuidkoreaanse muziek verovert China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder