economie cultuur politiek RSS

China evacueert landgenoten uit Vietnam

De Chinese overheid heeft dit weekeinde duizenden van zijn burgers weggehaald uit Vietnam uit vrees voor nieuwe anti-Chinese rellen. Ook zondag worden met vliegtuigen en schepen burgers terug naar China gehaald.

Volgens het Chinese ministerie van transport zijn zaterdag 3.000 Chinese staatsburgers uit Vietnam gerepatrieerd. Onder hen zijn 135 personen die gewond waren geraakt bij anti-Chinese rellen in de zuidelijke stad Thuan An. Zaterdagmorgen zijn ook 16 personen die er slecht aan toe zijn naar China teruggevlogen.

Zondag worden opnieuw vliegtuigen en schepen gestuurd om Chinezen weg te halen. De afgelopen dagen hebben zeker 600 Chinese zakenlieden zelf de wijk genomen uit angst slachtoffer te worden van geweld.

 

Kort en klein

Vietnam is het toneel van anti-Chinese demonstraties, sinds een Chinees boorplatform olie wil gaan winnen in een deel van de Zuidchinese-Zee dat Vietnam tot zijn exclusieve economische zone rekent.

Afgelopen dinsdag liep in Thuan An een anti-Chinese demonstratie volledig uit de hand. Duizenden demonstranten trokken op naar een industriegebied voor internationale bedrijven. Alles waarvan demonstranten dachten dat het Chinees was werd kort en klein geslagen. Vijftien fabrieken brandden af. Er vielen waarschijnlijk 21 doden, waarvan minimaal twee Chinezen.

 

Geest uit de fles

De Vietnamese overheid leek de nationalistische demonstraties in eerste instantie aan te moedigen, en had -zeer ongebruikelijk in dit land- toestemming gegeven om te protesteren. Maar na dinsdag zijn alle vergunningen weer ingetrokken. Met een sms-bombardement riep de regering op kalmte te bewaren en geen vernielingen aan te richten.

Toch meldt de BBC zondag demonstraties in verschillende Vietnamese steden. Oproerpolitie wordt ingezet om de orde te bewaren en er zouden tientallen arrestaties zijn verricht.

 

Nauwe, maar geen goede banden

De handel tussen China en Vietnam vertegenwoordigt een waarde van 50 miljard dollar. De banden tussen de buurlanden zijn misschien nauw, maar niet per definitie goed. Beide landen hebben meerdere malen conflicten uitgevochten, het laatst in 1979.

De landen claimen allebei de zeggenschap over een deel van de Zuidchinese-Zee. Jarenlang was er een status quo, maar die is doorbroken nu China op 1 mei het olieplatform Haiyang Shiyou 981 naar het betwiste gebied heeft verplaatst. 

zondag 18 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Chinezen in Vietnam moeten waakzaam zijn'
VS noemen Chinese visserijzone 'gevaarlijk'
Irritaties in Zuidchinese-Zee lopen op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder