economie cultuur politiek RSS

'Buitenlandse krachten willen China destabiliseren'

Buitenlandse ideologische infiltratie wordt ingezet om de sociale stabiliteit en binnenlandse veiligheid van China aan te tasten. Dit probleem is groter dan hackaanvallen en cyberspionage, zegt een hoge functionaris van het Chinese internetbureau.

Vijandelijke buitenlandse krachten gebruiken het internet om China te infiltreren. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting belasteren ze het land en veroorzaken problemen. Dat zegt althans Wang Xiujun, adjunct-directeur van het staatsbureau voor internetinformatie zondag in het Volksdagblad.

In het artikel worden een aantal bedreigingen genoemd, zoals criminele activiteiten en cyberspionage door buitenlandse mogendheden. Maar politieke en ideologische veiligheid moet volgens haar prioriteit krijgen. Wang zegt zelfs dat verbeterd toezicht cruciaal is voor de toekomst van China.

 

Onthullingen over NSA

In het artikel wordt niet concreet genoemd welke landen of organisaties China zouden willen destabiliseren. Wel zegt Wang dat de onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA duidelijk maken dat 'bepaalde landen' hun technologische voorsprong gebruiken om geheime informatie te verkrijgen.

Wang pleit dan ook voor het ontwikkelen van Chinese internettechnologie, zodat China minder afhankelijk wordt voor buitenlandse leveranciers van soft- en hardware. Ook moet China een eigen Cloud-technologie ontwikkelen, zodat Chinese gebruikers hun informatie niet op buitenlandse servers hoeven te plaatsen.

 

Discussie

China geeft miljarden uit aan de controle van het internet. De Great Firewall voorkomt dat Chinese internetgebruikers onwelgevallige informatie vergaren op buitenlandse websites. Het binnenlandse internet wordt door miljoenen censors continu gecontroleerd.

Ook binnen China wordt betwijfeld of meer controle nog wel mogelijk is. Controlemaatregelen maken het Chinese internet onnodig traag en duur. Buitenlandse bedrijven, maar ook internationaal opererende Chinese bedrijven, vinden in toenemende mate dat hun werknemers over alle informatie moeten kunnen beschikken die zij voor hun werk nodig hebben, inclusief toegang tot social media als Twitter, Facebook en LinkedIn.

maandag 19 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

i-Xi wil van China een grote internetmacht maken
Chinese internet uren in de war; mogelijk hackaanval
China rolt buitenlands spionagenetwerk op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder