Opsporingsbevel voor opdrachtgever aanslag
De Chinese overheid heeft aan Interpol de opsporing en aanhouding gevraagd van Ismail Yusup. Hij wordt door China beschouwd als het brein achter de aanslag op het station in Urumqi in april.
Maandag hebben de autoriteiten een internationaal aanhoudingsbevel voor Yusup en een onbekend aantal anderen uitgevaardigd. Het bericht volgt op het nieuws zondag dat autoriteiten in Xinjiang de Oost-Turkestan Islamitische Beweging verantwoordelijk houden voor de aanslag in Urumqi.
Uit onderzoek zou zijn gebleken dat de opdracht voor de aanval op 22 april is gegeven door Ismail Yusup, die in het buitenland verblijft. Tien personen zouden de aanval op 30 april hebben uitgevoerd. Twee kwamen daarbij om het leven; zeven medeplegers, familieleden van de omgekomen daders, zijn aangehouden in een boerderij in Changji, ten noorden van Urumqi
Twee of meer daders
De politie zei eerder dat de twee terroristen die bij de aanslag om het leven kwamen de enige daders waren. In het bericht wordt voor het eerst de naam van de tweede omgekomen dader genoemd: Memetabudula Ete.
Vrijdag dook op het internet een video op waarin de aanslag in Urumqi wordt opgeëist. Die zou het werk zijn geweest van de Islamitische Partij van Turkestan.
Achtergronden
De Islamitische Partij van Turkestan is volgens de Chinese overheid verbonden aan of gelijk aan de Oost-Turkestan Islamitische Beweging. Deze groep streeft naar een zelfstandige Oeigoerse staat en wil langs gewelddadige weg afscheiding van China bewerkstelligen. Verschillende gewelddadige incidenten in Xinjiang, maar ook de zelfmoordaanslag in Beijing en de bloedige aanslag op het station in Kunming worden aan deze groep toegeschreven.
Onduidelijk is wat de rol van Ismail Yusup binnen deze groepering is. Tot nu toe werd aangenomen dat Abdullah Mansour leiding geeft aan de organisatie, die zich volgens terrorismedeskundigen schuil houdt in tribaal gebied rond de grens van Pakistan en Afghanistan.
Gerelateerde onderwerpen:
Aanslag in Urumqi opgeëist door moslimextremistenDaders onder doden aanslag Urumqi
Vijf vragen over geweld in Xinjiang