Streep door samenwerking VS na spionage-aanklacht
Amerikaanse beschuldigingen over cyberspionage brengen de samenwerking tussen China en de VS in gevaar. De Chinese overheid eist dat de aanklacht tegen vijf leden van het Volksbevrijdingsleger wordt ingetrokken.
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur in Beijing, Max Baucus, maandagavond op het matje geroepen. China is verontwaardigd over een Amerikaanse rechtszaak tegen vijf Chinese militairen die door de VS van cyberspionage worden beschuldigd.
Baucus kreeg te horen dat de Amerikaanse stap 'serieuze schade [toebrengt] aan het vertrouwen en de relaties tussen beide landen.' Het ministerie heeft geëist dat de VS zijn fouten corrigeert en de aanklacht intrekt.
Streep door samenwerking
China ontkent dat militairen actief zijn (geweest) met het stelen van bedrijfsinformatie. Volgens Chinese kant zijn de beschuldigingen verzonnen en dienen ze geen ander doel dan China internationaal in diskrediet te brengen.
Als gevolg van de aanklacht heeft China voorlopig een streep gezet door een werkgroep die cyberspionage moet bestrijden. "Gezien de onoprechtheid van Amerikaanse zijde om dit probleem langs de weg van overleg en samenwerking op te lossen, heeft China besloten de activiteiten van de Chinees/Amerikaanse werkgroep op te schorten", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. Deze werkgroep is vorig jaar juni ingesteld tijdens het staatsbezoek van president Xi Jinping aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama.
Misleidende aard
Het Chinese ministerie van defensie deed er dinsdag nog een schepje bovenop. "De misleidende aard van de VS en zijn dubbele standaard op het gebied van internetveiligheid zijn al eerder aangetoond door WikiLeaks en Edward Snowden", aldus een verklaring die online werd gepubliceerd.
“De VS breekt door de rechtszaak zijn belofte om samen te bouwen aan een gezonde, stabiele, betrouwbare militaire samenwerking en beschadigt het wederzijds vertrouwen tussen beide staten", aldus de verklaring.
Niet dader, maar slachtoffer
China beweert al langer dat het zelf slachtoffer is van cyberspionage uit het buitenland; ook door de VS. Niet geheel verrassend kwam het Chinese bureau dat toeziet op internetveiligheid maandag direct zelf met nieuwe cijfers over buitenlandse dreigingen.
Volgens het bureau is er in de afgelopen twee maanden vanuit de VS vanaf 2.077 computers geprobeerd malware in 1,18 miljoen Chinese computers te installeren. Vanaf 2.016 Amerikaanse IP-adressen is geprobeerd op 1.754 Chinese websites een backdoor te installeren. Het doelwit waren, aldus het bureau, computernetwerken van de overheid, het leger, universiteiten, grote bedrijven en telecommunicatie netwerken.
Unieke rechtszaak
Maandag maakte het Amerikaanse ministerie van justitie bekend dat het vijf Chinese militairen aan gaat klagen wegens cyberspionage. De vijf zouden het hebben voorzien op commerciële informatie in de computers van staalbedrijven, producenten van zonnepanelen, bouwers van kerncentrales en een vakbond. De informatie zou zijn gebruikt om Chinese staatsbedrijven te bevoordelen.
Het gaat om Wang Dong, Huang Zhenyu, Sun Kailiang, Gu Chunhui en Wen Xinyu, allen medewerkers van Unit 61389 van het Volksbevrijdingsleger. Het is voor het eerst dat in de VS buitenlandse burgers worden aangeklaagd wegens internetcriminaliteit.
Gerelateerde onderwerpen:
China ziet buitenlandse cyberaanvallen toenemenOpnieuw beschuldigingen over cyberspionage China
'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'