economie cultuur politiek RSS

Xi: 'regionale veiligheid is zaak van Aziatische landen'

China zal territoriale conflicten met buurlanden niet militair uitvechten. Die belofte deed president Xi Jinping woensdag op een regionale veiligheidstop. Tegelijk waarschuwde hij China's buren om de militaire banden met de VS niet te nauw aan te halen.

Problemen in Azië kunnen alleen door Aziatische landen zelf worden opgelost. En samenwerking is de beste manier om vrede en stabiliteit te garanderen. Dat is de kern van Xi's toespraak op CICA, een regionale veiligheidstop in Shanghai.

Hij drukte de aanwezigen op het hart territoriale disputen zonder wapengekletter op te lossen en provocaties achterwege te laten. Xi deed de belofte dat China hetzelfde zou doen: "China blijft zoeken naar een geweldloze regeling van kwesties met andere landen over territoriale soevereiniteit en de rechten en belangen op zee."

 

Koude-oorlogmentaliteit

Zonder de naam van de Verenigde Staten te noemen, waarschuwde hij andere landen ervoor om de banden met Washington niet verder aan te halen. "Het versterken van militaire allianties gericht tegen een derde partij draagt niet bij aan gezamenlijke veiligheid in de regio", zei Xi.

Hij waarschuwde voor een koude-oorlogmentaliteit, waarbij de regio in twee machtsblokken wordt ingedeeld. "Landen moeten geen absolute veiligheid voor zichzelf zoeken, als dat ten koste gaat van de veiligheid van de ander. Geen enkel land zou de regionale veiligheid moeten domineren."

 

Handdruk buiten beeld

In Shanghai zijn woensdag en donderdag vertegenwoordigers van 46 Aziatische landen aanwezig om over regionale veiligheid en ontwikkeling te praten. China is dit jaar gastheer van CICA, dat voor de vierde keer wordt georganiseerd.

Onder de aanwezigen zijn staatshoofden als Vladimir Poetin van Rusland en Hassan Rouhani van Iran. De Chinese staatstelevisie toonde hoe Xi alle buitenlandse delegaties ontving, behalve de beelden van Xi's handdruk met delegatieleiders van Vietnam, de Filipijnen en Japan.

 

Conferentie temidden van spanningen

De afgelopen weken zijn de diplomatieke spanningen tussen China enerzijds en Vietnam en de Filipijnen anderzijds hoog opgelopen. Op de Filipijnen zitten nog altijd negen Chinese vissers vast op beschuldiging van stroperij. Ze zijn opgebracht in een gebied waarvan zowel China als de Filipijnen claimen dat het onder hun controle valt.

En in Vietnam kwam het tot rellen nadat China een olieplatform installeerde in een deel van de Zuidchinese-Zee waarvan de Vietnamezen vinden dat het tot hun exclusieve economische zone behoort. Beijing bestrijdt dat en is boos dat Hanoi tekort is geschoten om Chinese burgers en fabrieken te beschermen.

 

Makkelijk praten

Vietnam en de Filipijnen, maar ook Japan, zullen met gemengde gevoelens naar Xi's key note speech hebben geluisterd. Zij vinden juist dat China continu provoceert. Beijing heeft in hun ogen makkelijk praten over vreedzame oplossingen aan de onderhandelingstafel als grootste en sterkste land in de regio, dat bovendien zijn eigen defensie flink versterkt.

De afgelopen maanden hebben Japan en de Filipijnen de militaire banden met de VS aangehaald. Zij voelen zich in het hopeloos verdeelde Zuidoost-Azië machteloos tegen de grote buur.

woensdag 21 mei 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China hoogste prioriteit buitenlandbeleid Poetin
China evacueert landgenoten uit Vietnam
Irritaties in Zuidchinese-Zee lopen op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder