'Vastgoedzeepbel in bepaalde steden'
In sommige Chinese steden is sprake van een huizenbubbel, zegt Zhou Xiaochuan. Het is voor het eerst dat de gouverneur van China's centrale bank waarschuwt voor overwaardering van vastgoed.
“China is nog steeds in een proces van urbanisatie, daardoor kan er volatiliteit plaatsvinden tussen vraag en aanbod", zei Zhou. "Maar als je naar de middellange termijn kijkt, denk ik dat China nog steeds een solide markt voor onroerend goed heeft."
De centrale bankier wees er op dat er veel lokale verschillen zijn, waardoor het moeilijk is om een nationaal beleid te ontwikkelen om de huizenmarkt af te koelen.
Wandelgangen
Zhou sprak met journalisten in de wandelgangen van de jaarvergadering van de Afrikaanse ontwikkelingsbank. China woont de vergadering in de Rwandese hoofdstad Kigali als toehoorder bij.
Hij zei bovendien dat hij verwacht dat China dit jaar zijn streefcijfer van 7,5 procent economische groei zal halen.
Zorgen over vastgoedexplosie
Economen en financieel analisten maken zich al langer zorgen over de grote hoeveelheid vastgoed die in China wordt gebouwd. Zij vrezen dat veel huizen onverkocht blijven, waardoor leningen die ontwikkelaars en lokale overheden zijn aangegaan mogelijk niet kunnen worden terugbetaald.
Dat zou de financiële stabiliteit van Chinese banken in gevaar kunnen brengen. Een grote prijscorrectie zou bovendien tot maatschappelijke onrust kunnen leiden, omdat veel Chinezen in vastgoed investeren als appeltje voor de dorst.
Starters langs de kant
De Chinese overheid heeft nog een ander belang. Door de langdurige stijging van huizenprijzen, is het voor starters op de markt steeds moeilijker een huis te kopen. Daardoor doet de gekke situatie zich voor dat welvarende Chinezen als investering een tweede huis kopen en dat leeg laten staan, terwijl mensen die een huis nodig hebben dat niet meer kunnen betalen.
De Chinese overheid heeft een serie maatregelen genomen om de bouw van nieuwe huizen af te remmen. Het aantal nieuwe appartementen dat is opgeleverd is in de afgelopen maanden met 22 procent gedaald. Zhou wijst er op dat in sommige Chinese steden de vraag nog steeds zo hoog is dat er extra moet worden bijgebouwd, terwijl in andere steden sprake is van overcapaciteit.
Gerelateerde personen:
Zhou XiaochuanGerelateerde onderwerpen:
Belastingmaatregel leidt tot explosie echtscheidingenChinese huizenverkopen breken record
Vastgoedbubbel? Niet in Beijing