economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 21

Andere verhalen in de media over China waren deze week: drie keer sorry.

Het spijt me, maar dit Broodje Blogaap staat volledig in het teken van verontschuldigingen. Chinezen in Spanje voelden zich beledigd door een scene in de comedy Aida die door Tele5 wordt uitgezonden. De serie draait om een Spaanse versie van Archie Bunker; een aartsconservatieve en xenofobe barkeeper. Als naast zijn café een Chinese winkel zijn deuren opent, schrijft de hoofdpersoon onder een verboden-voor-honden bordje met viltstift de boodschap: 'en voor Chinezen.'

Geen wereldgrap. Je had erbij moeten zijn. De Chinese gemeenschap in Spanje was erbij en keek ernaar, maar kon er niet om lachen. Zoals zo vaak als de eer van het vaderland in het geding is, werd het verhaal snel opgepikt op het Chinese internet. Wat in dit geval niet helpt, is dat Tele5 een geschiedenis heeft met grappen over Chinezen.

Tienduizenden Chinezen hadden er een mening over en de Chinese ambassadeur in Madrid ook: die eiste excuses. En die kwamen, niet van de tv-zender, maar van de Spaanse ambassadeur in Beijing. Die bood zijn 'oprechte excuses' aan de Chinese gemeenschap in Spanje aan. De uitspraken van het fictieve karakter in de comedy sluiten op geen enkele wijze aan bij die van de Spaanse samenleving. Waarvan akte.

 

De politie in Zhoukou kan een voorbeeld nemen aan de Spaanse ambassadeur, want er was een rechtszaak nodig om het lokale politiekorps te dwingen met excuses te komen voor wat ze Wu Chunxia hebben aangedaan.

De vrouw werd in 2008 gearresteerd toen zij op weg was naar een hoorzitting in haar echtscheidingszaak. Ze kreeg een administratieve sanctie opgelegd en werd naar een heropvoedingskamp gestuurd. Althans, dat was de beslissing, maar in plaats daarvan werd ze naar een gekkenhuis gebracht. De artsen concludeerden dat ze schizofreen was, omdat ze al drie jaar lang petities indiende. Inderdaad had Wu zich in het verleden ingezet voor slachtoffers van huiselijk geweld.

De vrouw kreeg onder dwang medicijnen toegediend en ze werd drie keer per week 'behandeld' met electroshocks.

Wu is echter lang niet gek en begon na haar vrijlating aan een lange mars door China's rechtbanken. Ze won al eerder rechtszaken tegen de psychiatrische kliniek waar ze 132 dagen ten onrechte verbleef en tegen de lokale functionarissen die de beschikking afgaven haar naar een heropvoedingskamp te sturen. In 2012 kreeg ze daarvoor een schadevergoeding van 145.000 yuan toegekend (17.400 euro). Maar excuses van de politie waren tot nu toe uitgebleven. Daartoe heeft de rechter nu opdracht gegeven. Meer bij Global Times.

 

China was de afgelopen week in de ban van ufo's. Afgelopen vrijdag vielen er in de provincie Heilongjiang drie brandende bollen uit de lucht. Op de grond werden metalen voorwerpen gevonden van wel 70 centimeter doorsnede.

Omdat ruimteschroot doorgaans in de dampkring verbrandt en er geen vliegtuig(onderdeel) werd vermist bleef er maar één conclusie over. Al snel zoemde het op internet rond: er was een buitenaards ruimtevaartuig verongelukt. Zelfs een aantal media pakten uit met de mogelijkheid dat buitenaards leven China had bezocht. Bring me to your leaders.

Al snel kwam de teleurstelling. Een Russische lancering van satellieten vanuit Kazachstan mislukte en de raket is in delen gebroken en neergestort. Foutje, bedankt en de excuses van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

vrijdag 23 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 20

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder