economie cultuur politiek RSS

China ziet grote vooruitgang in burgervrijheden

Chinese burgers hebben de afgelopen jaren meer vrijheden gekregen. Dat staat in een rapport over burgerrechten dat de Chinese overheid zelf heeft opgesteld.

Het tweejaarlijkse rapport over de mensenrechtensituatie in eigen land legt de nadruk op de mogelijkheid van burgers zichzelf te ontplooien. Hervormingen op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsparticipatie voor vrouwen en gehandicapten worden dan ook prominent opgevoerd.

De verbeterde levensstandaard is volgens het rapport de belangrijkste vooruitgang voor een opkomende economie, omdat het burgers beter in staat stelt eigen keuzes te maken. Volgens het rapport heeft China het grootste systeem van sociale zekerheid in de wereld. "Hoewel niet erg ontwikkeld, kunnen zowel stads- als plattelandsbewoners, zeker die in moeilijke omstandigheden, in waardigheid leven omdat hun leefomstandigheden zijn gegarandeerd", aldus het rapport.

 

Mijlpalen

De rapporteurs noemen ook de strijd tegen corruptie als een belangrijke vooruitgang, omdat Chinezen daardoor meer worden gevrijwaard van machtsmisbruik en willekeur. Het afschaffen van het gehate laojiao-systeem (heropvoedingskampen) en maatregelen om marteling tegen te gaan worden als mijlpalen uit de afgelopen twee jaar genoemd.

Volgens de overheid zijn er belangrijke stappen genomen om de kwaliteit van de wetgeving te verbeteren, het bestuur transparanter te maken en de onafhankelijkheid van de rechtspraak te verbeteren.

 

Vrijheid van meningsuiting verbeterd

De vrijheid van meningsuiting is voor het eerst als apart hoofstuk in de voortgangsrapportage opgenomen. Volgens de opstellers is die vrijheid dankzij internet 'dramatisch' toegenomen.

De rapporteurs verwijzen daarvoor naar de enorme stroom berichten die de Chinese bevolking dagelijks via het internet verspreidt: 250 miljoen berichten op social media en 20 miljard instant messaging-berichten.

 

Kritisch (maar met mate)

Het rapport is op bepaalde punten kritisch, maar vraagt begrip voor de positie van China als opkomende economie met een enorme bevolkingsomvang. Het besluit met een oproep aan de overheid om de komende jaren extra inspanningen te doen om de mensenrechtensituatie in China verder te verbeteren.

Een aantal punten komen niet of nauwelijks aan de orde, zoals het grote aantal doodvonnissen dat wordt voltrokken, het eenpartijstelsel, censuur, arrestaties van kritische bloggers of beperkingen aan de vrijheid van demonstratie en vereniging.

dinsdag 27 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

VN buigt zich over Chinese mensenrechten
China presenteert zwartboek over mensenrechten VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder