Broodje Blogaap: China in het nieuws week 22
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een ontvoerder van voorvaderen, je doodvervelen in de rij en een levensteken van een verloren gewaande vriend.
Je komt bij het familiegraf en je ontdekt dat iemand een urn heeft weggenomen. Het overkwam de familie Xie in Changsha in november. Op de grafsteen stond met viltstift een e-mailadres geschreven met daarbij de boodschap: ‘Stuur mij je telefoonnummer als je de as terug wilt’.
De Xie’s deden wat werd gevraagd en werden naar een paar dagen gebeld door een man die 600.000 yuan eiste (72.000 euro). De familie wist met wat afdingen het losgeld tot 50.000 yuan terug te brengen (6.000 euro). De man gaf een gironummer door waarnaar het bedrag moest worden overgemaakt.
Okay, nog even recapituleren: e-mailadres, telefoonnummer en een bankrekening van de dader. Toch duurde het acht maanden voordat de politie een 33-jarige verdachte wist aan te houden. Hij heeft bekend in de afgelopen twee jaar uit zeker 30 graven de as van overledenen voor losgeld te hebben meegenomen.
Waar hadden Chinezen het over deze week? De inwoners van Beijing hadden het in ieder geval over nieuwe veiligheidsmaatregelen in de metro. Bij negen drukke metrostations in de hoofdstad worden alle passagiers sinds kort handmatig gecontroleerd of zij messen of explosieven bij zich hebben.
De maatregel is ingesteld na incidenten bij de stations van Kunming, Urumqi en Guangdong, waarbij passagiers werden doodgestoken. Dat leidt voor de stations tot enorme rijen. De wachttijd bedraagt 20 tot 30 minuten. Kijk hier en hier maar even hoe dat er uitziet.
Chinese internetgebruikers vragen zich intussen af hoe deze maatregel in hemelsnaam de veiligheid van de passagiers verbetert, omdat er voor de stations een lopend buffet wordt gecreëerd voor gekken met een honger naar bloed.
Hij is niet dood, hij leeft! De dappere Yutu doet nog altijd zijn werk, al nemen zijn krachten af. Het maanvoertuig mag dan kreupel zijn als gevolg van een mankement aan zijn besturingssysteem, het verzamelt nog steeds gegevens en zendt die trouw naar de aarde door, meldt de Chinese ruimtevaartorganisatie deze week. Daarmee werkt Yutu al twee maanden langer door dan op voorhand werd verwacht.