economie cultuur politiek RSS

China moet niets van Den Haag weten

China moet niets van Den Haag weten

China zal zich niet verdedigen voor het permanente hof van arbitrage in Den Haag in een zaak die door de Filipijnen is aangespannen. De Filipijnse overheid wil een uitspraak van het hof over een omstreden stuk van de Zuidchinese Zee.

De Chinese overheid erkent niet de bevoegdheid van het permanente hof van arbitrage van de Verenigde Naties om te oordelen over territoriaal dispuut met de Filipijnen. Volgens China biedt het internationaal recht geen gronden voor de klacht. Daarom zal China zich in deze zaak niet verweren het hof. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken woensdag.

Dinsdag werd bekend dat het hof de Chinese overheid tot 15 december de tijd geeft inhoudelijk te reageren op de klacht. De Filipijnen wil van het hof een uitspraak welk land delen van de Zuidchinese Zee controleert.

 

Grond betekent water

De Filipijnen besloot in maart van dit jaar een klacht bij het hof door te zetten. Zowel China als de Filipijnen claimen dat eilandjes, zandbanken en riffen tot hun grondgebied behoren. Wie de grond bezit, kan ook de wateren eromheen claimen.

China claimt vrijwel alle archipellen en daarom ook de controle van de Zuidchinese Zee. China leeft dan ook met vrijwel alle landen in het gebied in onmin over territoriale kwesties.

 

China staat op zijn negen strepen

Hoe omvangrijk de Chinese aanspraken zijn, blijkt uit de zogeheten lijn met negen strepen. Deze ooit nog door Mao geschetste kaart geldt tot op de dag van vandaag als de officiële Chinese kijk op de regio. Het door China geclaimde gebied omvat bijna de gehele Zuidchinese Zee, met uitzondering van de territoriale wateren van de landen eromheen.

De spanningen lopen regelmatig op. Zo zijn China en Vietnam momenteel in een bittere diplomatieke strijd verwikkeld over de plaatsing van een Chinees olieplatform in een deel van de zee waarvan Vietnam vindt dat het tot zijn exclusieve economische zone behoort. De Filipijnen arresteerde vorige maand negen Chinese vissers die schildpadden stroopten in een gebied waarover beide landen de controle claimen.

 

Gelijkwaardigheid

China heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het territoriale geschillen alleen langs de weg van bilaterale onderhandelingen wil oplossen. Het accepteert geen bemoeienis van supranationale organisaties, zoals de VN.

Andere landen zeggen dat China vanwege zijn grote economische en militaire gewicht in de regio geen gelijkwaardige gesprekspartner is. Daarom kijken zij belangstellend toe hoe de Filipijnen als eerste land in de regio hun territoriale dispuut met China aan een internationaal rechtsorgaan voorlegt.

 

Over het hof

Het permanente hof van arbitrage is in 1899 opgericht als scheidsgericht om internationale kwesties vreedzaam op te lossen. Het is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag.

In totaal 115 landen hebben het hof erkend, waaronder China en de Filipijnen. Het hof kan ook tot een oordeel komen zonder dat een van beide partijen aan de behandeling heeft deelgenomen.

woensdag 4 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Filipijnen zetten arbitragezaak tegen China door
Op zee botsen China en Vietnam nu letterlijk
Irritaties in Zuidchinese-Zee lopen op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder