economie cultuur politiek RSS

Wetenschappers waarschuwen voor egalisaties

Op grote schaal terrein egaliseren door heuvels en bergen af te graven brengt grote risico's met zich mee. Chinese wetenschappers waarschuwen dat bouwen op geëgaliseerde grond tot enorme verzakkingen kan leiden.

Chinese steden die willen groeien gaan er steeds vaker toe over geaccidenteerd terrein te egaliseren. Er bestaan plannen om honderden heuvels en bergen om te vormen in bouwland.

Chinese wetenschappers van de universiteit in Chang'an waarschuwen deze week in een artikel in Nature voor de enorme gevolgen en gevaren van dit beleid. Hun belangrijkste bezwaar is dat het gevaarlijk is, omdat nieuw gevormd bouwland instabiel kan zijn. Er kunnen door inklinking grote verzakkingen optreden in het nieuwe cultuurland. De wetenschappers waarschuwen verder voor het gevaar van aardverschuivingen bij regenval.

 

Onvoorziene neveneffecten

De drie onderzoekers, Li Peiyue, Qian Hui en Wu Jianhua, zien meer bezwaren. Geëgaliseerde rotsgrond is kwetsbaar voor erosie. Waar de natuur eeuwen doet om een rots af te slijten, spoelen de door mensenhand klein gemaakte rotsen eenvoudig weg.

Dit kan onvoorziene gevolgen hebben voor de waterhuishouding: water wordt troebel, waardoor het leven eruit verdwijnt. De erosie kan zo heftig zijn dat de waterloop van beken en rivieren kan veranderen. Ook kan egalisatie tot stofstormen leiden.

 

Kosten-batenanalyse

De onderzoekers betwijfelen of de kosten en baten van dergelijke grootschalige projecten nog wel in evenwicht zijn, zeker als er rekening wordt gehouden met onverwachte neveneffecten. Ze adviseren daarom de projecten uit te stellen en eerst meer onderzoek te doen.

Egalisering van terrein komt vaker voor, maar nergens op zo'n grote schaal en in zo'n hoog tempo als in China. De komende twintig jaar verhuizen nog eens 300 miljoen mensen van het platteland naar de stad. Verschillende steden als Chongqing, Shiyan, Yichang, Lanzhou en Yan'an kiezen ervoor om 'waardeloze' grond om te zetten in bouwgrond, om zo het landbouwareaal te ontzien.

 

Lees meer op de site van Nature.

donderdag 5 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Vastgoedzeepbel in bepaalde steden'
'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder