economie cultuur politiek RSS

Vietnamezen ramden Chinese schepen 1.416 keer

Niet China, maar Vietnam vertoont aggressief gedrag op de Zuidchinese-Zee. Die beschuldiging staat in een uitgebreid rapport dat het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zondag publiceerde.

Sinds een Chinees staatsbedrijf op 2 mei naar olie boort in de Zuidchinese-Zee, probeert Vietnam op alle mogelijke manieren de werkzaamheden dwars te zitten. Het stuurt tientallen schepen het gebied in, op 7 juni zelfs 63 tegelijk. De schepen zoeken herhaaldelijk de confrontatie en zijn al 1.416 keer met Chinese schepen gebotst.

De Chinese overheid beschuldigt Vietnam er bovendien van onder water het olieplatform te benaderen met behulp van duikers. Daarnaast gooien Vietname schepen voorwerpen in het water, zoals vissersnetten, blijkbaar met het doel dat ze verstrikt raken in de schroeven van Chinese schepen.

 

PR-oorlog

De uitgebreide verklaring komt op een moment dat Vietnam het initiatief had herwonnen in de pr-oorlog met China. De Vietnamese televisie vertoonde vorige week donderdag videobeelden van een incident waarbij een Vietnamees vissersschip zonk. Hoewel China claimde dat het schip zichzelf tot zinken had gebracht toen het probeerde een Chinees vaartuig te rammen, spraken de beelden andere taal.

Vietnam was eerder in het defensief gedrongen nadat anti-Chinese rellen in het zuiden van Vietnam volledig uit de hand waren gelopen. Tientallen fabrieken werden in brand gestoken en Chinese werknemers werden in elkaar geslagen. Daarbij kwamen vier Chinese staatsburgers om het leven en raakte er 300 gewond.

 

Publieke opinie

Beide landen proberen de publieke opinie op hun hand te krijgen in een territoriaal dispuut. Dat dispuut is op de spits gedreven nu China een boorplatform in het omstreden gebied heeft geplaatst.

Het ministerie van buitenlandse zaken zegt nu dat de olieboringen een logische stap vormen, omdat China al meer dan tien jaar seismisch en ander onderzoek doet naar de aanwezigheid van olie- en gasvelden.

 

Binnenzee

China claimt dat bijna de complete Zuidchinese-Zee onder Chinese controle staat, omdat alle eilanden, schollen en riffen in het gebied tot het Chinese territoir behoren.

Het olieplatform 981 is op 17 zeemijl (31 kilometer) van de Xisha-eilanden neergezet. Beide landen claimen dat deze eilanden die internationaal meestal de Paracel-eilanden worden genoemd tot hun territoir behoren, omdat zowel China als Vietnam de eilanden in de geschiedenis afwisselend hebben bestuurd. De facto staat sinds 1950 een deel onder China's controle en sinds een gewapend conflict in 1974 ook de rest van de archipel.

 

De integrale tekst van de Chinese verklaring staat op de site van staatspersbureau Xinhua, inclusief een historische onderbouwing van de Chinese aanspraken op het gebied.

maandag 9 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Vietnam toont beelden van botsing op zee
China moet niets van Den Haag weten
Op zee botsen China en Vietnam nu letterlijk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder