'China bepaalt de regels in Hong Kong'
Hong Kong krijgt het recht om zijn eigen bestuur te kiezen, maar China's leiders bepalen de spelregels over de autonomie. Het is een 'misverstand' dat de grenzen van de autonomie ten opzichte van het moederland in Hong Kong worden bepaald.
De bevolking van Hong Kong kan uiteindelijk zijn hoogste bestuurder, de chief executive, en de leden van de wetgevende raad rechtstreeks kiezen. Maar alleen op Chinese voorwaarden. Dat staat in een witboek over de politieke toekomst van Hong Kong dat de Chinese overheid dinsdag publiceerde.
Algemeen kiesrecht staat in dienst van de soevereiniteit, veiligheid en ontwikkeling van Hong Kong. Volgens het witboek moeten de kandidaten voor chief executive personen zijn die 'van China en Hong Kong houden'. Om dat te garanderen moeten de kandidaten door een 'breed adviescollege' worden genomineerd.
Verwarring
Volgens de opstellers van het witboek zijn sommige inwoners 'verward' over de autonomie van Hong Kong. De stad heeft geen inherente autonomie of gedecentraliseerde macht, maar de mate van autonomie is volledig afhankelijk van China's leiders.
Het witboek benadrukt de ontwikkeling die Hong Kong sinds de overdracht door het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997 heeft doorgemaakt onder het principe van 'Eén land-twee systemen'. De economie is gegroeid, het leven van de inwoners verbeterd en bestaande rechten worden gerespecteerd. Algemeen kiesrecht is een 'einddoel'. Het witboek laat zich niet uit of dat einddoel al in 2017 wordt behaald, als er verkiezingen zijn gepland. Het houdt zelfs een slag om de arm: "Zolang alle sectoren van de samenleving een pragmatische discussie voeren en een consensus overeenkomen op basis van deze randvoorwaarden, wordt het einddoel zeker gerealiseerd."
Randvoorwaarden voor discussie
Met deze opmerking lopen de opstellers vooruit op demonstraties die deze zomer op stapel staan om democratische vooruitgang af te dwingen. Veel inwoners van Hong Kong zijn bezorgd dat hun rechten worden uitgehold. Een deel van de bevolking voelt niets voor een selectiecommissie die China in staat stelt Pro-Beijingkandidaten naar voren te schuiven. Zij willen een vrije kandidaatstelling.
Het witboek is een herhaling van bestaand beleid, maar dient vooral om de discussie te sturen.
Gerelateerde onderwerpen:
Demonstreren voor burgerrechten; maar niet in ChinaMars voor persvrijheid Hong Kong
'Algemeen kiesrecht voor Hong Kong'