Nieuwe beschuldigingen cyberspionage China
Het Chinese leger spioneert op grote schaal bij Europese en Amerikaanse organisaties op het gebied van ruimtevaart. Dat zegt althans een Amerikaans beveiligingsbureau.
De Amerikaanse beveiligingsfirma CrowdStrike beweert dat het bewijzen heeft dat het Volksbevrijdingsleger sinds 2007 de computers binnendringt van bedrijven en organisaties op het gebied van ruimtevaarttechnologie.
De hackers zouden gebruik maken van nepsites en via e-mails proberen Amerikaanse en Europese gebruikers te verleiden bijlagen voorzien van spionagesoftware te downloaden voor populaire programma's als Windows en Adobe Reader. CrowdStrike heeft de groep de bijnaam Panda Putters gegeven, omdat ze hun lokmails vaak gebruik maken van onderwerpen die met de golfsport te maken hebben.
Digitaal spoor
CrowdStrike zegt dat het een Chinese hacker heeft weten te identificeren. Het gaat om Chen Ping, die een aantal websites heeft geregistreerd die later bij de hackacties zijn gebruikt.
Uit openbare bronnen zoals social media blijkt dat deze Chen 35 jaar oud is en in het leger werkt. Hij heeft zelfs foto's van zijn werkplek online gezet. Volgens CrowdStrike is hierin een gebouw te herkennen dat eerder in verband is gebracht met Chinese hackactiviteiten (foto).
Lacherig
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde dinsdag lacherig op de nieuwe beschuldigingen. Een woordvoerder zei dat ze een sterk déjà vu-gevoel had bij het verhaal. Ze noemde het ongeloofwaardig dat een spion zo'n spoor van informatie op het internet zou achterlaten.
CrowdStrike is een particuliere beveiligingsfirma opgericht door oud-werknemers van McAfee. Het doet veel werk voor de Amerikaanse overheid. Eerder kwamen andere particuliere beveiligers die aan het Pentagon zijn gelieerd zoals Mandiant en FireEye met beschuldigingen over Chinese cyberspionage.
Vervolging
Op 19 mei maakte het Amerikaanse ministerie van justitie bekend dat het vijf Chinese militairen aan gaat klagen wegens cyberspionage. De vijf zouden het hebben voorzien op commerciële informatie in de computers van staalbedrijven, producenten van zonnepanelen, bouwers van kerncentrales en een vakbond. De informatie zou zijn gebruikt om Chinese staatsbedrijven te bevoordelen.
Deze ongebruikelijke stap zette de diplomatieke relatie tussen de VS en China onder druk. Als gevolg van de aanklacht heeft China voorlopig een streep gezet door een gezamenlijke werkgroep die cyberspionage moet bestrijden.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinees onderzoek toont spionage door VS aanVijf vragen over spionage-aanklacht
Opnieuw beschuldigingen over cyberspionage China