China stuurt oorlogsschepen naar Zuidchinese-Zee
Volgens Vietnam heeft de Chinese marine zes oorlogsbodems naar de Zuidchinese-Zee gestuurd om een omstreden olieplatform te beschermen. De Verenigde Naties hebben aangeboden om te bemiddelen in het conflict tussen China en Vietnam.
China heeft de bescherming van een groot boorplatform opgeschroefd door zes marineschepen te sturen (archieffoto). Daarnaast moeten 38 kustwachtvaartuigen, 13 vrachtschepen, 19 sleepboten en vier surveillancevliegtuigen ervoor zorgen dat de Haiyang Shiyou 981 ongestoord in de zeebodem naar olie kan zoeken.
Cijfers over de Chinese armada zijn woensdag naar buiten gebracht door Vietnamese visserij-autoriteiten. Maar later op de woensdag ontkende het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dat het de krijgsmacht inzet. Een woordvoerder zei dat de olieboringen een 'particuliere aangelegenheid' zijn van staatsoliebedrijf CNOOC, maar dat de staat desondanks 'overheidsvaartuigen' had gestuurd omdat Vietnam de activiteiten probeert te verstoren.
Voor de video
Volgens Vietnam varen Chinese schepen opzettelijk achteruit in het pad van Vietnamese vissers, zodat het lijkt alsof de vissersschepen een aanvaring veroorzaken.
Vorige week werden Chinese autoriteiten in verlegenheid gebracht toen de Vietnamese televisie beelden vertoonde van een incident waarbij een Vietnamese vissersboot werd overvaren door een Chinees vaartuig.
VN willen bemiddelen
De Verenigde Naties hebben aangeboden om te bemiddelen in het territoriale dispuut tussen China en Vietnam. Het aanbod volgt nadat beide landen VN-baas Ban Ki-moon een document hebben gezonden om hun claim op het gebied te onderbouwen. Tot nu toe heeft China altijd gezegd dat het territoriale kwesties bilateraal wil oplossen en de bemoeienis van supranationale organisaties afwijst.
Op 1 mei plaatste China het boorplatform in een deel van de Zuidchinese-Zee waarvan zowel China als Vietnam claimen dat het tot hun exclusieve economische zone behoort. China probeert Vietnamese schepen op ongeveer 30 kilometer afstand van het platform te houden. Beiden landen beschuldigen elkaar ervan de veiligheid op zee in gevaar te brengen door opzettelijk andere schepen te rammen.
Regionale crisis
Carlyle Thayer, hoogleraar aan de Australische defensie-academie, waarschuwde woensdag voor een verdere escalatie van het conflict. "We zijn op het niveau beland dat er sprake is van een regionale crisis", zei Thayer tegen Bloomberg.
Gerelateerde onderwerpen:
Vietnamezen ramden Chinese schepen 1.416 keerVietnam toont beelden van botsing op zee
'Amerika krijgt hem niet meer omhoog'