economie cultuur politiek RSS

Chinese overheid pakt religieuze sekte aan

In Guangzhou staan zeven leden van de Kerk van de Almachtige God voor de rechter. In de afgelopen twee jaar zijn al 1.500 aanhangers aangehouden.

Wie had er belangstelling gehad voor de rechtszaak tegen Bai Xiujie en zes anderen, als er twee weken geleden niet een vrouw in de McDonald's in Zhaoyuan door een groep godsdienstwaanzinnigen was doodgeslagen? De twee zaken hebben één ding gemeen: de verdachten zijn allen lid van de Quannengshen, de Kerk van de Almachtige God.

De zeven staan terecht voor het ondermijnen van de wet door middel van een sekte. Begin deze maand werd in Guangdong Huang Mingfei veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het overtreden van de wet onder het mom van een sekte. Eén ding is zeker: de Chinese overheid moet niets van de Quannengshen hebben.

 

Gevaarlijke sekte

In de afgelopen twee jaar zijn meer dan 1.500 aanhangers gedetineerd; 86 van hen zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld. Hoewel de Quannengshen in 1995 is verboden, blijven aanhangers bij elkaar komen. Volgens sommige schattingen heeft de groep een miljoen aanhangers in China.

Volgens de Chinese Anti-sekte Associatie zijn er in China twintig religieuze groepen actief die als gevaarlijke sekte worden beschouwd. Ze worden in verband gebracht met illegale activiteiten zoals geweld, fraude en seksueel misbruik. "De politie kan niet zomaar een hoop mensen arresteren die de bijbel lezen. Hun handen zijn gebonden totdat er slechte dingen gebeuren", zegt Li Anping, adjunctdirecteur van de associatie tegen Xinhua.

 

Dochter van god

De Kerk van de Almachtige God is in 1989 opgericht door Zhao Weishan. De groep hanteert de bijbel als leidraad, maar heeft enkele bijzondere kenmerken. Zo geloven de aanhangers dat Zhou's echtgenote, Yang Xiangbin, de op aarde teruggekeerde Jezus Christus is. De groep kreeg bekendheid toen ze het vergaan van de aarde in 2012 verkondigde (foto).

Toen de groep als religieuze sekte werd verboden, kondigde de groep aan dat ze de Grote Rode Draak, de communistische partij, wilde verslaan. Dat heeft de vastberadenheid van de Chinese autoriteiten de groep aan te pakken alleen maar groter gemaakt.

 

Angst voor religie

Advocaat Teng Biao, die in het verleden leden van de Falun Gong verdedigde, zegt dat de arrestaties voortkomen uit een diepe angst voor religie, vooral bij groepen die zich niet door de partij laten controleren. "Dit is een poging een hele groep gelovigen uit te schakelen, niet alleen de aanhangers die misdaden hebben gepleegd", zegt Teng tegen de New York Times.

Ondertussen vragen kerkelijke leiders zich af of de campagne tegen sektes ook gevolgen zal hebben voor protestante en katholieke geloofsgemeenschappen. China kent godsdienstvrijheid, maar blijft wantrouwig tegen georganiseerde groepen burgers.

 

Vrees voor anti-religieuze campagne

Officieel bestaat in China alleen de zogeheten patriotistische kerk, geloofsgemeenschappen die loyaliteit aan de staat en de partij hebben beloofd. Maar er zijn genoeg kerkgemeenschappen die hun eigen weg hebben gevonden.

De laatste jaren leek daar in China juist meer ruimte voor te ontstaan en informele schuilkerken werden verruild voor echte kerkgebouwen. Maar in de provincie Zhejiang zijn onlangs twee kerkgebouwen door de lokale overheid gesloopt, omdat ze niet aan de vergunningseisen zouden voldoen. Christenen spraken toen de vrees uit dat er een anti-religieuze campagne op komst was.

donderdag 12 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Ontzetting over doodgeslagen vrouw in McDonald's
China ontkent anti-religieuze campagne
Opnieuw dreigt sloop kerk in Zhejiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder