economie cultuur politiek RSS

Chinese kerncentrale en snelle trein voor VK

Chinese kerncentrale en snelle trein voor VK

De Chinese premier Li Keqiang tekende in Londen contracten ter waarde van 14 miljard pond en beloofde de Chinees-Britse handel verder op te voeren. Maar echt hartelijk was de sfeer tijdens het bezoek niet. 

Premier Li arriveerde maandag in Londen; het begin van een vijfdaagse Europese reis die hem later deze week ook nog naar Griekenland brengt. Vanzelfsprekend staat het officiële bezoek vooral in het teken van de economische betrekkingen.

In aanwezigheid van Li werden contracten getekend met een waarde van 14 miljard pond (17,5 miljard euro). Het leeuwendeel betreft Chinese investeringen in de Britse infrastructuur en energiesector.

 

Chinese kerncentrale

De Britse regering heeft ingestemd met de bouw van een nieuwe kernreactor bij Hinkley Point: ontworpen, gebouwd en geëxploiteerd door Chinese bedrijven. Een Chinees consortium mag hogesnelheidslijnen bouwen en exploiteren. Ook de City kreeg een bonus: Londen wordt een centrum voor valutahandel met de yuan.

Li zei op de laatste dag van zijn bezoek op een gezamenlijke persconferentie met premier David Cameron dat hij verwacht dat de Chinees-Britse handel groeit tot 100 miljard pond in 2015.

 

Vijandige sfeer

Ondanks het goede economische nieuws, was het bezoek omgeven door controverse. De Britse pers was voorafgaand en tijdens het bezoek ronduit vijandig. Vlak voor de komst van Li lekte uit dat van Chinese zijde sterk was aangedrongen op een ontvangst door koningin Elizabeth. Geen ontvangst, dan geen bezoek.

Vice-premier Nick Clegg deed een duit in het zakje door de mensenrechtensituatie in China aan de kaak te stellen. Het Verenigd Koninkrijk is "diep bezorgd over de schendingen van mensenrechten die nog steeds op grote schaal plaatshebben", zei Clegg. "Het Chinese volk is nog steeds geketend aan de doctrine van een communistische eenpartijstaat, die het tegenovergestelde is van de open en democratische samenleving waarin ik geloof."

 

Stekeligheden

Dat was aan Chinese zijde niet onopgemerkt gebleven, zeker in het licht dat Cameron in Chinese ogen punten had verspeeld door twee jaar geleden de Dalai Lama te ontvangen. Het bezoek moest juist tot een frisse start leiden, niet tot nieuwe controverse.

Li liet zich niet verleiden tot onaardigheden tegen zijn gastheren, maar liet de honneurs over aan het nauw aan de staat gelieerde Volksdagblad. In een commentaar schreef deze krant dinsdag dat het Verenigd Koninkrijk een 'oude, krimpende wereldmacht' is, waar het Chinese volk begrip moet tonen voor de schaamte die dat bij Britten oproept.

 

Piraeus-overwinning

Li reist donderdag door naar Athene. Daar staan ook Chinese investeringen op de agenda. In 2010 nam de Chinese staatsrederij Cosco een groot deel van de haven van Piraeus over.

In 2013 was Piraeus de snelst groeiende containerhaven ter wereld. De Chinezen investeren ongeveer vijf miljard euro in het gebied en willen nu ook geld steken in de infrastructuur die de containers landinwaarts moet krijgen naar de Balkanlanden en Oost-Europa.

woensdag 18 juni 2014

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Britten krijgen Chinese kernreactor
Britten zetten vraagtekens bij Chinese leverancier

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder