Burgers HK organiseren kiesrecht-referendum
Vanaf vrijdag kunnen de inwoners van Hong Kong zich uitspreken over hervormingen van het kiesrecht. Met het onofficiële referendum wil de burgerrechtenbeweging druk uitoefenen op de Chinese leiders om algemeen kiesrecht toe te staan.
Tot 29 juni kunnen burgers van Hong Kong online of in een van de twaalf stembureaus hun mening geven over drie modellen voor algemeen kiesrecht. De stemperiode is met een week verlengd omdat de site al voordat het stemmen was begonnen door hackers werd aangevallen.
Volgens de organisatoren, Occupy Central, is er vrijdagmiddag al 100.000 keer gestemd. Zij hopen dat er uiteindelijk 300.000 mensen hun stem zullen uitbrengen. Het referendum wordt uitgevoerd door de universiteit van Hong Kong.
Chinese belofte
In 1997 werd Hong Kong door het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan China. Toen is afgesproken dat Hong Kong zijn bestaande regels op het gebied van vrijheid van pers, demonstratie en vereniging zou houden. China noemt dat 'één land, twee systemen'. Bovendien zou op termijn algemeen kiesrecht worden ingevoerd.
De pro-democratiebeweging wil dat China die belofte in 2017 nakomt, als er verkiezingen zijn in Hong Kong. Voor het kiezen van de leden van de wetgevende raad, de Legco, lijkt dat te gaan gebeuren. Maar het kiezen van de hoogste bestuurder, de chief executive, is een ander verhaal.
Vinger in de pap
China wil best dat de burgers van Hong Kong iets te kiezen hebben, maar wil wel een vinger in de pap over de kandidaten. Zij moeten van 'China en Hong Kong houden'. In de huidige situatie kiest een zorgvuldig samengesteld college van 1.200 personen de hoogste bestuurder. China neigt naar een kleiner kiescollege dat een aantal kandidaten nomineert.
Op 10 juni publiceerde de Chinese overheid een witboek over de politieke toekomst van Hong Kong. Daarin maakt het klip en klaar duidelijk dat de spelregels in Beijing worden opgesteld. Volgens de opstellers van het witboek zijn sommige inwoners 'verward' over de autonomie van Hong Kong. De stad heeft geen inherente autonomie of gedecentraliseerde macht, maar de mate van autonomie is volledig afhankelijk van China's leiders, staat in het witboek.
Geen eerlijke keus
Het bestuur van Hong Kong heeft duidelijk gemaakt dat het referendum geen enkele formele status heeft. Chinese media wijzen er op dat het Chinese plan tot geen van de drie varianten behoort die in het referendum worden voorgelegd. Omdat het idee van een kiescollege dat kandidaten nomineert niet in stemming wordt gebracht, schrijft Global Times, kan de uitkomst van het referendum bij voorbaat niet serieus worden genomen.
Op 1 juli staat een grote demonstratie gepland. Occupy Central wil die dag met pro-democratie demonstranten het zakencentrum van Hong Kong platleggen. China heeft gewaarschuwd dat er alleen sprake van democratische hervormingen in 2017 kan zijn, als daar op een ordelijke manier concensus over wordt bereikt.
Gerelateerde onderwerpen:
'China bepaalt de regels in Hong Kong'Mars voor persvrijheid Hong Kong
'Algemeen kiesrecht voor Hong Kong'