economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 25

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 25

Andere verhalen over China in de media waren deze week:  hondenliefhebbers vangen bot, de zwijgende meerderheid wil minderheid tot zwijgen brengen, een Chinees die als hobby Amerikanen beledigt en wie is de vader van een cum fraude student?

Het hondenvleesfestival in Yulin is ieder jaar weer aanleiding voor protesten van dierenliefhebbers en veel negatieve publiciteit. Daar hebben de organisatoren dit jaar wat op gevonden: ze hebben in alle stilte het festival een week vervroegd.

Zo konden Chinese hondenvleesliefhebbers vorig weekeinde ongestoord hun portie hond met lychees opsmikkelen. Ieder jaar wordt in de Zuidchinese stad het midzomerfeest gevierd door ongeveer 10.000 honden te slachten. De liefhebbers menen dat hondenvlees niet alleen lekker, maar ook goed voor de gezondheid is.

Overigens zitten de lokale autoriteiten met de kritiek in hun maag. Dit jaar zijn er voor het eerst beperkingen aan de organisatoren opgelegd. Zo mogen honden niet meer zichtbaar voor het publiek worden geslacht en ambtenaren is verboden om aan het festival deel te nemen. Bloederige foto’s zijn er genoeg, maar daar houdt Blogaap niet van. Daarom gewoon een zielige foto bij The Nanfang.

 

Op 1 juli gaan tienduizenden bewoners van Hong Kong de straat op om te demonstreren voor hun burgerrechten. De bedoeling van Occupy Central is om het zakendistrict een dag lang plat te leggen.

Tegenstanders van de demonstratie hebben een videoclip online gezet, die waarschuwt voor de gevolgen van de demonstratie. Volgens een pro-Beijinggroepering die zich de Zwijgende Meerderheid noemt dreigt een ware Apocalyps, compleet met rellen en plunderingen.

Steeds vaker duiken in Hong Kong  tegendemonstranten op, zo gauw er voor burgerrechten wordt gedemonstreerd. Bij een mars voor persvrijheid was daar een groep op die zich 6/4 Waarheid noemt en bij de herdenking van de Tiananmenopstand verscheen de Voice of Loving Hong Kong ten tonele.

Het is natuurlijk allemaal serieus, maar Blogaap wil je niet de grap van Shanghaiist onthouden: “Ze noemen zich de Zwijgende Meerderheid, omdat zij een systeem toejuichen waarbij een meerderheid van de burgers zijn stem niet kan laten horen.”

 

Herinnert u zich Chen Guangbiao nog? De schatrijke zakenman was in januari in het nieuws omdat hij The New York Times wilde kopen, zodat de Amerikaanse krant positiever over China zou gaan berichten. Chen heeft iets nieuws bedacht om de VS te beledigen: hij gaat lunches voor arme Amerikanen organiseren. Behalve een warme hap krijgen de duizend deelnemers ieder 300 dollar.

 

Waar hadden Chinezen het over deze week? Natuurlijk over de leerling die vorige week in de provincie Liaoning werd betrapt op fraude bij het gaokao. Hij schopte de surveillant die hem betrapte op afkijken op zijn mobiele telefoon en riep: “Je kan mij niets maken. Weet je wel wie mijn vader is?”

Dat willen ondertussen een half miljoen Chinezen op Weibo ook wel weten, want iedere Chinees weet waar dit om gaat: verwende kinderen die zich onaantastbaar wanen vanwege de positie van hun vader. Vier jaar geleden stond China op zijn kop toen de veroorzaker van een dodelijk ongeval tegen omstanders riep: “Mijn vader is Li Gang.” Blijkbaar dacht hij dat dit een afdoende verklaring was.

Dat fraude op het toelatingsexamen voor hoger onderwijs wel vaker voorkomt, blijkt uit een tv-reportage van CCTV. Daarin wordt onthuld hoe eenvoudig het is iemand anders het examen te laten doen. Er is zelfs een ‘bedrijf’ voor, Qiang Shou, dat een stand-in afvaardigt. Kosten: 20.000 tot 50.000 yuan afhankelijk van de kwaliteit van de universiteit waar je naartoe wilt. De politie heeft een speciaal gaokao-fraudeteam geformeerd dat onderzoek doet.

 

Bij de foto: ontmoet Liu Yuxi, volgens velen de mooiste sportcommentator van China. Ze heeft de gewoonte om zich te kleden in het outfit van een van de deelnemers aan de wedstrijden die ze verslaat. Het is Chinese internetgebruikers opgevallen dat ze daarbij consequent het tenue van de latere verliezer kiest. Hier heeft ze een Spaans voetbalshirt aan bij de wedstrijd Nederland-Spanje. Liu is dus in feite de anti-panda. Blogaap zegt: hopelijk heeft Liu niets in de kleur Oranje in de kast.

vrijdag 20 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 24

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder