Beijing wil af van stadsverwarming met kolen
Om luchtvervuiling tegen te gaan wil China's hoofdstad af van stadsverwarming op kolen. Alle boilers binnen de vierde ringweg moeten binnen twee jaar worden vervangen door een schoner alternatief.
Smog is letterlijk adembenemend voor Beijings bewoners. Bij windstil weer is pas goed duidelijk hoeveel luchtvervuiling de stad voortbrengt (foto). Regelmatig worden de maximumniveaus die door gezondheidsautoriteiten zijn vastgesteld overschreden.
De gemeente Beijing kondigt nu aan dat alle stadsverwarmingsinstallaties op kolen in 2015 zullen zijn vervangen door gasinstallaties. Grote wooncomplexen in China worden vaak door een gezamenlijke installatie verwarmd. Daarmee moet de hoeveelheid kolen die jaarlijks in Beijing worden gestookt met 1,4 miljoen ton worden teruggebracht.
Kolen belangrijke brandstof
Daarmee zijn kolen als brandstof nog alles behalve verdwenen. In de stad wordt dan nog steeds 21,5 miljoen ton kolen op jaarbasis verstookt. Een flink deel van China's industrie en stroomproductie werkt op basis van steen- en bruinkool.
Het Ministerie van Land en Grondstoffen meldt dat meer dan 60 procent van China's energiebehoefte met kolen wordt gevoed. Daarvoor is jaarlijks 82,6 miljard ton kolen nodig. Nog eens 20 procent van de energiemix komt van olie en gas. De rest is duurzame energie, zoals waterkracht en zonneënergie. Jaarlijks groeit de energiebehoefte met 3,9 procent, maar volgens het ministerie gaat de vraag naar energie versnellen tot 4,5 procent in de komende twintig jaar. Tussen 2030 en 2035 zal China's energiebehoefte pieken.