Chinees charme-offensief in Taiwan
De Chinese minister voor Taiwanese zaken Zhang Zhijun is woensdag in Taiwan aangekomen. Voor dit historische bezoek heeft Zhang zijn beste beentje voorgezet.
Bij aankomst in Taipei begroette Zhang de Taiwanese minister voor het vasteland, Wang Yu-chi, in het Hokkien, het dialect dat de meeste mensen op Taiwan spreken. Het is voor het eerst sinds de burgeroorlog dat een Chinees op regeringsniveau Taiwan bezoekt.
"Het heeft drie uur geduurd om hier naartoe te vliegen, maar het heeft 65 jaar geduurd voordat dit mogelijk was", zei Zhang. Zijn bezoek volgt nadat in februari dit jaar Wang als eerste Taiwanese regeringslid het vasteland van China had bezocht.
Voortgang behouden
Met het vierdaagse bezoek wil Beijing vaart behouden in het verbeteren van de relaties. Taiwan wordt door China nog altijd beschouwd als een opstandige provincie. Maar de afgelopen jaren zijn vooral de economische banden stevig aangehaald.
Te stevig, in de ogen van veel Taiwanezen die nog altijd wantrouwig zijn over China's motieven. In maart gingen tienduizenden de straat op om te demonstreren tegen een nieuw handelsakkoord. De demonstranten vrezen dat het akkoord de deur opent voor grotere invloed van China. Studenten hielden het parlementsgebouw drie weken bezet om te voorkomen dat het akkoord kon worden goedgekeurd.
Geen bezoek aan president
Onder die omstandigheden is zorgvuldig een programma opgesteld en zet Zhang zijn mooiste glimlach op. Zhang bezoekt vier steden en zal spreken met gewone burgers, zoals kleine ondernemers, boeren, vissers en studenten. Doel is, volgens de Chinese overheid, 'om hun levensomstandigheden en hun mening beter te leren kennen'.
Opvallend genoeg ontbreekt een ontmoeting met de Taiwanese president Ma Ying-jeou op het programma. Veel Taiwanezen beschouwen hem als pro-Beijing en een ontvangst zou dat beeld alleen maar versterken.
Investeren in de oppositie
In plaats daarvan heeft Zhang later deze week een ontmoeting met Chen Chu, burgemeester van Kaohsiung en een zwaargewicht in de oppositiepartij DDP. China investeert daarmee in de toekomst. In 2016 zijn er presidentsverkiezingen in Taiwan en het is niet ondenkbaar dat Ma vanwege zijn toenadering tot China de verkiezingen verliest.
Bij aankomst van Zhang was er een klein protest. Demonstranten gaven hem symbolisch de rode kaart. Later deze week, als Zhang het zuiden bezoekt waar de anti-Chinese sentimenten groot zijn, zijn meer demonstraties aangekondigd.
Gerelateerde personen:
Zhang ZhijunGerelateerde onderwerpen:
China staat open voor topontmoeting met president TaiwanVijf vragen over China en Taiwan
Na 65 jaar officiƫle gesprekken Taiwan en China