economie cultuur politiek RSS

Mooiste dag van je leven mag wat kosten

Mooiste dag van je leven mag wat kosten

Jaarlijks trouwen in China tien miljoen paren. Een bruiloft mag wat kosten; gemiddeld geven zij 4.400 euro uit, voor een gemiddelde arbeider ongeveer een jaarsalaris.

Wat is het meest gefotografeerd in China? Niet de Verboden Stad, de Bund of de rivier de Li, maar de bruid natuurlijk.

Uitgebreide fotoreportages zijn een vast onderdeel van iedere Chinese bruiloft. In de studio of op locatie en in verschillende outfits, maar anders dan in het westen worden er geen foto's gemaakt van de huwelijksceremonie zelf. Jurken, banketten, limousines, het mag allemaal wat kosten, blijkt uit het China Wedding Industry Development Report. Jaarlijks wordt er 44 miljard euro aan uitgegeven.

 

Burgerlijk huwelijk

China kent sinds 1950 een burgerlijk huwelijk, bedoeld om de positie van de vrouw te verbeteren. Hoewel het de instemming van beide partners vereist, is het door ouders gearrangeerde huwelijk met name op het platteland nog niet helemaal verdwenen. En ongeduldige Chinese ouders willen nog wel eens een handje toesteken als het vinden van een geschikte partner niet snel genoeg lukt. De meeste Chinezen echter kiezen hun eigen huwelijkspartner. De instemming van beide families blijft belangrijk en ook een bruidsschat chuangmen is gebruikelijk en kan oplopen tot een jaarsalaris. Van de man wordt verwacht dat hij zijn vrouw onderdak kan bieden, dus een eigen appartement is een must. Sinds 1983 is een huwelijk met een niet-Chinees toegestaan.

Traditionele huwelijksceremonies komen niet meer zo vaak voor; een westerse huwelijksdag dient als voorbeeld. Maar dan wel met typisch Chinese trekjes en gebruiken (zoals de rode envelop en de rode bruidsjurk bij het banket) en soms Confusiaanse invloeden (zoals de vier buigingen voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking).

 

Mannenoverschot

Als gevolg van de eenkindpolitiek die in 1978 is ingevoerd, is er een mannenoverschot. Op iedere 100 meisjes worden er 117 jongetjes geboren; als uit echo's blijkt dat de foetus een meisje is komt er  niet zelden een abortus aan te pas. De overheid denkt dat in 2020 zo'n 24 miljoen Chinese mannen geen huwelijkskandidaat kunnen vinden. Datingsites en huwelijksbureaus groeien dan ook als kool. Datingsite Zhenai heeft naar eigen zeggen de gegevens van 58 miljoen Chinese singles in zijn database.

Kunnen Chinese vrouwen rustig afwachten tot zich een geschikte partner meldt? Dat ook weer niet, want er is sociale druk om voor je dertigste in het huwelijk te treden. Anders wordt je een shengnu, een achtergelaten vrouw. Om die druk te ontlopen is er een typisch Chinees fenomeen ontstaan: huurvriendjes die je naar familiebijeenkomsten kan meenemen. Het kost 200 tot 1.000 yuan (24-120 euro) per bezoek. Extra's als het tonen van genegenheid in het bijzijn van anderen worden daar bovenop in rekening gebracht.

maandag 27 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder