Een op de vijf kiezers Hong Kong brengt stem uit
Meer dan 750.000 inwoners van Hong Kong hebben deelgenomen aan het onofficiële referendum over algemeen kiesrecht. Met het referendum wil de burgerrechtenbeweging druk uitoefenen op de Chinese leiders om algemeen kiesrecht toe te staan.
Tien dagen lang konden de inwoners van Hong Kong via een app, het internet of in 12 stembureaus hun mening geven over de manier waarop in 2017 een nieuwe chief executive moet worden gekozen. Volgens de organisatoren zijn er in totaal 780.000 stemmen uitgebracht, maar moet dat getal met enkele tienduizenden worden gecorrigeerd voor stemmen die dubbel zijn uitgebracht.
Het referendum is een inititaief van de pro-democratiebeweging Occupy Central en is uitgevoerd door de universiteit van Hong Kong. De stemperiode werd met een week verlengd omdat de site al voordat het stemmen was begonnen door hackers werd aangevallen. Dit weekeinde opende vijf extra stembureaus om ouderen in minder dichtbevolkte gebieden de kans te geven ook deel te nemen.
Een op de vijf
Hong Kong kent 3,5 miljoen geregistreerde kiezers. Met meer dan 700.000 stemmen heeft 20 procent van hen aan het referendum deelgenomen. Tevoren werd verwacht dat 300.000 mensen hun stem zouden uitbrengen.
Met het onofficiële referendum wil de burgerrechtenbeweging druk uitoefenen op de Chinese leiders om algemeen kiesrecht toe te staan. Komende dinsdag staat een grote demonstratie gepland.
Vrije kandidaatstelling
De pro-democratiebeweging wil dat China de belofte algemeen kiesrecht toe te staan in 2017 nakomt, als er verkiezingen zijn in Hong Kong. Voor het kiezen van de leden van de wetgevende raad, de Legco, lijkt dat te gaan gebeuren. Maar het kiezen van de hoogste bestuurder, de chief executive, is een ander verhaal.
China's leiders neigen naar een klein kiescollege dat een aantal 'patriotistische kandidaten' nomineert. Op die manier houdt China een vinger in de pap om te zorgen dat er alleen op kandidaten kan worden gestemd die pro-Beijing zijn. Occupy Central wil een vrije kandidaatstelling. De Chinese overheid en media blijven daarom benadrukken dat het referendum geen enkele formele status en dus geen betekenis heeft.
Niet onomstreden
Het referendum en de 1 juli demonstratie zijn niet onomstreden in Hong Kong. Sommige bewoners en ook ondernemersorganisaties vrezen dat de reputatie van Hong Kong door protesten wordt aangetast.
Er zijn de afgelopen weken ook verschillende tegendemonstraties geweest. Occupy Central doet deze af als georkestreerd door Beijing. Zij vrezen dat ongeregeldheden worden uitgelokt, zodat het bestuur van Hong Kong verdere demonstraties kan beperken of zelfs verbieden.
Gerelateerde onderwerpen:
Burgers HK organiseren kiesrecht-referendum'China bepaalt de regels in Hong Kong'
Mars voor persvrijheid Hong Kong