economie cultuur politiek RSS

Zelfmoordpercentage daalt dramatisch

Het percentage zelfmoorden in China is in vijftien jaar gedaald van één van de hoogste naar één van de laagste ter wereld. Onderzoekers denken dat het leven in de stad Chinezen gelukkiger maakt.

Eind jaren '90 was de suïcideratio nog 23,2 per 100.000 inwoners. Maar in de periode 2009-2011 is dat percentage gezakt naar 9,8 per 100.000 inwoners; een daling van 58 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Hong Kong, waarover The Economist deze week publiceert.

De onderzoekers denken dat urbanisatie de belangrijkste reden voor de daling is. Onder plattelandsbewoners komt relatief vaker zelfmoord voor dan bij stadsbewoners. Naarmate er eenvoudigweg meer mensen in steden wonen, neemt het percentage zelfmoorden af.

 

Stadsbewoners positief over eigen toekomst

Maar ook onder stadsbewoners daalt het percentage zelfmoorden. De onderzoekers rekenen dat toe aan het feit dat meer Chinezen het materieel goed hebben en positiever naar hun eigen toekomst kijken.

De daling van de suïcideratio is het grootst onder jonge vrouwen op het platteland: -90 procent. Volgens de onderzoekers heeft dat twee oorzaken. Meer jonge vrouwen kiezen ervoor een toekomst in de stad op te bouwen, zeker degene die ongelukkig zijn met de harde leefomstandigheden op het platteland, waar vrouwen van oudsher een ondergeschikte rol spelen. Degene die blijven, lijken zich te schikken in hun lot. Maar er is ook een praktische reden: veel zelfmoordenaars op het platteland kiezen voor het innemen van pesticides, dat op de boerderij makkelijk voorhanden is. In de afgelopen jaren zijn pesticides minder giftig geworden, waardoor impulsieve pogingen minder vaak tot de dood leiden.

 

Tegen de trend in

Wel constateren de onderzoekers een stijging van het percentage zelfmoorden bij ouderen. Weliswaar is het percentage zelfdodingen in de afgelopen vijftien jaar gedaald, maar de laatste jaren is er weer sprake van een toename in deze groep.

De onderzoekers vragen meer aandacht voor sociale problemen zoals eenzaamheid en financiële problemen bij ouderen. Omdat de Chinese bevolking vergrijst, kan een kleine procentuele toename toch tot grote nominale aantallen zelfdodingen leiden.

 

Meer over het onderzoek bij The Economist.

dinsdag 1 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Rapport legt verband examenstress en zelfmoord
Een op vier ouderen leeft in armoede
144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder