'Ruzie met Beijing zet vrijheid Hong Kong op het spel'
De confrontatie die de burgerrechtenbeweging in Hong Kong aangaat met China's leiders, kan contraproductief uitwerken. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van het parlement van Hong Kong.
"De inwoners van Hong Kong moeten zich afvragen of onze bijdrage aan het land nog wel opweegt tegen de problemen die we veroorzaken." Dat zegt Jasper Tsang, voorzitter van de wetgevende vergadering in Hong Kong, in een interview met de South China Morning Post dat dinsdag verscheen.
Tsang vreest dat China's leiders de teugels eerder zullen aanhalen dan zullen meebuigen met de eisen van de pro-democratiebeweging. Als Beijing het gevoel krijgt dat de nationale veiligheid in het geding komt, zullen ze het principe van één land, twee systemen loslaten en Hong Kong gelijkschakelen met het Chinese vasteland, zegt de parlementariër.
Loopgraven
Volgens Tsang zijn de standpunten aan beide zijden de afgelopen maanden verhard en is consensus over democratische hervormingen daarmee verder weg dan ooit.
"De meest verontrustende ontwikkeling van de afgelopen weken is dat Beijing en Hong Kong in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen die niet bijdraagt aan democratische hervormingen", aldus Tsang.
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Afgelopen weken spraken 800.000 kiesgerechtigden zich uit voor een vrije kandidaatstelling voor de verkiezing van een nieuwe chief executive in 2017. Op 1 juli gingen meer dan 100.000 inwoners van Hong Kong de straat op om te demonstreren voor democratische hervormingen.
De burgerrechtenorganisatie Occupy Central heeft acties van burgerlijke ongehoorzaamheid aangekondigd, als de wens voor een vrije kandidaatstelling niet serieus wordt genomen. De Chinese leiders hebben altijd gezegd dat algemeen kiesrecht in Hong Kong een 'einddoel' is. Het wil dat een kiescomité 'patriotistische kandidaten' selecteert waarop gestemd kan worden. China heeft ook gewaarschuwd dat het chaos in Hong Kong niet zal accepteren.
Zorgen in Beijing
Tsang staat bekend als pro-Beijing, maar wordt wel beschouwd als gematigd.
De zorgen in Beijing over de politieke toekomst van Hong Kong zullen alleen maar zijn toegenomen, nadat dinsdag burgerrechtenorganisaties in Macau hebben aangekondigd in augustus een referendum te organiseren over democratische hervormingen. De speciale autonome regio Macau heeft, net als Hong Kong nu, een kiescomité samengesteld uit ondernemers en ambtenaren dat de hoogste bestuurder kiest.
Gerelateerde onderwerpen:
Ook burgerreferendum in MacauOrganisatoren demonstratie Hong Kong gearresteerd
Een op de vijf kiezers Hong Kong brengt stem uit