Nieuw model voor samenwerking VS en China
De Chinese president Xi Jinping roept de VS op een nieuwe samenwerkingsvorm voor de twee supermachten te ontwikkelen. Xi noemde de mogelijkheid van een confrontatie tussen de twee een 'ramp' voor de wereld.
De VS en China moeten hun meningsverschillen bijleggen, elkaar beter vertrouwen en begrip tonen voor hun verschillende aanpak. "Beide partijen moet het grote plaatje voor ogen houden en de kans grijpen een nieuw model te ontwikkelen voor hun verhouding", zei Xi bij een bilaterale bijeenkomst over economische ontwikkeling en veiligheid.
De Chinese president denkt dat het 'een ramp voor beide landen en de hele wereld' zou zijn als beide landen de confrontatie blijven zoeken. "China jaagt zijn droom na van een grote nationale wedergeboorte. Daarvoor is vrede en een stabiele internationale omgeving belangrijker dan ooit. Daarom zal China het pad van vreedzame ontwikkeling blijven bewandelen", zei Xi.
Focus
China en de VS moeten zich niet laten afleiden door incidenten en volop inzetten op samenwerking en overleg. Xi: "Onze twee landen moeten in gedachten houden dat onze gezamenlijke belangen groter zijn dan onze meningsverschillen."
In Beijing zijn woensdag en donderdag Chinese en Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers bijeen voor een jaarlijkse dialoog. De Amerikaanse delegatie wordt aangevoerd door minister van buitenlandse zaken John Kerry en minister van financiën Jack Lew. De Chinese delegatie wordt geleid door vice-premier Wang Yang en de topdiplomaat Yang Yiechie.
Constructieve houding
Xi sprak de delegaties toe bij de opening van de dialoogbijeenkomst. President Barack Obama liet een verklaring uitgaan, waarin hij de hoop uitsprak dat de samenwerking met China een nieuwe vorm zou krijgen op basis van samenwerking en een constructieve behandeling van meningsverschillen.
"De Verenigde Staten verwelkomen de opkomst van een stabiel, vredelievend en welvarend China", schreef Obama. "We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat samenwerking onze relatie typeert."
Pittige gesprekken
Ondanks alle vriendelijke woorden, staan er pittige discussies op de agenda. Op economisch gebied wil de VS dat China sneller hervormingen doorvoert, zoals een vrije verhandelbaarheid van de yuan en de mogelijkheid voor Amerikaanse bedrijven in China te investeren. Wang zei daarover dat China een voorzichtig pad volgt om 'fatale fouten' te voorkomen.
China wil vaart maken met een bilateraal investeringsverdrag en wil Amerikaanse beperkingen voor Chinese bedrijven in strategische sectoren van tafel.
Vergiftigde sfeer
Maar de moeilijkste gespreksonderwerpen liggen op het gebied van internationale veiligheid. Wederzijdse beschuldigingen over cyberspionage vergiftigen al maandenlang de diplomatieke verhoudingen. China is woedend dat de VS vijf Chinese militairen voor spionage wil vervolgen. Een werkgroep van Amerikaanse en Chinese ambtenaren om over cyberspionage te spreken, is alweer opgeheven voordat er een vergadering kon worden uitgeschreven.
Beide landen delen de wens dat Noord-Korea zijn nucleaire programma stillegt, maar Washington vindt dat China een assertievere houding moet innemen ten opzichte van Pyongyang.
Ruzie op zee
Maar het gevoeligste twistpunt zijn de territoriale disputen die China met zijn buren in de regio heeft. De VS vinden dat Beijing de regionale veiligheid in gevaar brengt door continu olie op het vuur te gooien in twisten om de zeggenschap van de Oost- en Zuidchinese Zee.
Beijing vindt dat de VS zich niet moeten bemoeien met disputen die China met zijn regionale buren heeft. China vindt dat de VS de landen opjut en hen militaire steun en middelen geeft. Kerry herhaalde dat de VS geen kant hebben gekozen en dat China het idee moet loslaten dat de VS de Chinese opkomst willen frustreren.
Gerelateerde personen:
Yang JiechiXi Jinping
Gerelateerde onderwerpen:
China heeft draaiboek klaar voor val PyongyangStreep door samenwerking VS na spionage-aanklacht
'Amerika krijgt hem niet meer omhoog'