'China hackte database van Amerikaanse ambtenaren'
Een computersysteem van de Amerikaanse overheid is vanuit China gehackt. Het systeem bevat gegevens van alle ambtenaren van de federale overheid, inclusief persoonlijke informatie van ambtenaren met toegang tot staatsgeheimen.
Het computersysteem e-Qip is in maart aangevallen door hackers, die tot China zijn te herleiden. Dat schrijft The New York Times op basis van anonieme hoge Amerikaanse ambtenaren.
Het systeem beheert de gegevens van alle ambtenaren in dienst van de federale overheid. Maar de hackers leken op zoek te zijn naar informatie over ambtenaren die toegang hebben tot geclassificeerd materiaal. Voor een veiligheidsonderzoek moeten zij gegevens over hun financiën, familieleden, ziektegeschiedenis en buitenlandse contacten overleggen. Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid bevestigt de hackaanval, maar wil niets zeggen over de herkomst.
Geen informatie gestolen
Het nieuws komt naar buiten op het moment dat een grote delegatie Amerkanen in Beijing is voor een jaarlijkse ontmoeting met hoge Chinese regeringsvertegenwoordigers. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry bevestigde in Beijing tegen journalisten dat de hackpoging wordt onderzocht, maar dat er geen persoonlijke informatie is buitgemaakt.
Cyberspionage is één van de onderwerpen waar China en de VS met elkaar over hebben gesproken. "Deze specifieke zaak is niet aan de orde gweest, maar we hebben natuurlijk wel over het onderwerp [cyberspionage] gesproken", aldus Kerry donderdag.
Laster
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken ontkent betrokkenheid van de overheid bij de hackpoging. "Sommige Amerikaanse media en internetbeveiligingsbedrijven pogen continu China te belasteren en een sfeer van bedreiging te creëren", aldus een woordvoerder.
China ontkent altijd dat het spioneert en daarvoor hackers inzet. Het wijst erop dat Chinese computersystemen van de overheid, onderzoeksinstituten en grote bedrijven juist regelmatig door hackers worden aangevallen.
Rechtszaak
De Amerikaanse overheid liet beschuldigingen over Chinese cyberspionage lange tijd over aan particuliere beveiligingsbureaus die voor het Pentagon werken.
Maar in mei nam het het Amerikaanse ministerie van justitie de ongebruikelijke stap om vijf Chinese militairen aan te klagen wegens cyberspionage. De vijf zouden het hebben voorzien op commerciële informatie in de computers van staalbedrijven, producenten van zonnepanelen, bouwers van kerncentrales en een vakbond. De informatie zou zijn gebruikt om Chinese staatsbedrijven te bevoordelen.
Gerelateerde onderwerpen:
Nieuw model voor samenwerking VS en ChinaVijf vragen over spionage-aanklacht
Nieuwe beschuldigingen cyberspionage China