economie cultuur politiek RSS

China zet zich schrap voor supertyfoon

Chinese autoriteiten hebben het hoogste weeralarm afgegeven voor tyfoon Rammasun. Vrijdag bereikt de sterkste tyfoon in 40 jaar de Chinese kust.

De tyfoon leek donderdag aan kracht te verliezen nadat de storm op de Filipijnen huis had gehouden (foto). Maar toen de Chinese meteorologen constateerden dat Ramassun boven het relatief warme water van de Zuidchinese-Zee opnieuw aan kracht won, werd een rood weeralarm afgekondigd.

De storm zal naar verwachting vrijdagmiddag lokale tijd de provincies Hainan en Guangdong bereiken. In Hainan zijn uit voorzorg 30.000 personen uit lager gelegen delen van het eiland in het uiterste zuiden van China geëvacueerd. Schepen zijn naar de havens teruggeroepen, het luchtvaartverkeer wordt omgeleid en al het treinverkeer is uit voorzorg stilgelegd.

 

Zwaarste storm in 40 jaar

De meteorologen houden rekening met een wind die snelheden tot 180 kilometer per uur kan bereiken. Bovendien gaat de tyfoon gepaard met zware regenbuien. Naast Hainan en Guangdong, verwacht het nationaal meteorlogisch instituut ook zwaar weer in de provincie Guangxi en meer landinwaarts zware regenval in Yunnan, Hubei en Henan. 

Dat is slecht nieuws voor het zuiden van China, waar de afgelopen week al zeer veel water is gevallen. De schade als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen is al groot. In de afgelopen week zijn zeker 34 personen omgekomen als gevolg van het weer.

UPDATE - Rammasun heeft grote schade aangericht in het zuiden van China. Daarbij zijn tot nu toe acht doden gevallen, meldt Xinhua zaterdag. De tyfoon bereikte vrijdagmiddag de provincie Hainan. De materiële schade is groot, veel bomen zijn ontworteld, electriciteitsmasten omgewaaid en daken zijn van huizen geblazen.

vrijdag 18 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Noodweer kost 18 personen het leven
Supertyfoon Usagi kost zeker 25 het leven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder