economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 29

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een opvallende vermissing, een rode lantaarn en losse handjes in de metro.

Autosleutels, zonnebrillen of je mobieltje. We zijn allemaal weleens iets kwijt. Maar hoe kan een 18 meter grote knalgele badeend spoorloos verdwijnen? Toch is dat gebeurd in het door regenval zwaar getroffen Guiyang. Rubber Duck, een creatie van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, is door een storm losgeslagen van zijn ankers en met het kolkende water meegevoerd. Lokale radiostations en Weibo-gebruikers hebben een klopjacht ontketend, maar tot op heden is de gigantische badeend nog spoorloos. Blogaap zegt: leer mij de mensen in het zuiden van China kennen, van die eend eet een heel dorp zeker een week!

 

Vaste lezers hebben al eerder kunnen lezen over Ji Cheng, de eerste Chinees die de Tour de France rijdt. Hij rijdt nog steeds mee, sterker nog, hij lijkt te koersen op een belangrijke plek in het klassement. Ji is namelijk laatste en dat levert aanzienlijk meer publiciteit op dan bijvoorbeeld zestiende.

Voor de zekerheid heeft Ji een ruime achterstand opgebouwd; het gat met de eennalaatste in het klassement bedraagt al 25 minuten. Dat klinkt makkelijker dan het is, want wie te laat na de winnaar binnenkomt wordt uit de strijd genomen. Met zijn laatste plek is Ji verzekerd van veel aandacht voor zijn sponsor en we zien hem zeker terug tijdens de lucratieve criteriums na de Tour. En het is wel zo toepasselijk: de rode lantaarn voor een Chinees.

 

Chinese internetgebruikers maakten zich deze week druk over een filmpje dat is opgenomen in de metro van Chengdu. Op de beelden is te zien hoe een man eerst aan het haar en vervolgens aan de billen van een jongedame zit. Als ze even verderop gaat zitten, neemt de man brutaal naast haar plaats, om vervolgens haar been te betasten.

De discussie volgt een bekend patroon, maar dan wel met Chinese karakteristieken. Een groot deel van de reacties is verontwaardiging: zijn vrouwen dan nergens meer veilig? Andere reacties geven het meisje impliciet de schuld: dan had je maar geen hotpants en tanktopje moeten aandoen.

Maar typisch Chinees is de discussie over de rol van de omstanders. Veel internetgebruikers vragen zich af waarom de maker van de beelden en andere passagiers niet ingrijpen. Zelfs het slachtoffer lijkt zich niet druk te maken; volgens het metrobedrijf en de politie is er geen klacht ingediend.

Oordeel zelf en bekijk foto's en de beelden bij Shanghaiist.

Dat niet ieder meisje uit Chengdu zich straffeloos laat bepotelen, blijkt uit dit filmpje van vijf maanden geleden.

vrijdag 18 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 28

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder