economie cultuur politiek RSS

Voedselschandaal spreidt zich snel uit

Voedselschandaal spreidt zich snel uit

Chinese autoriteiten zijn een groot onderzoek gestart naar de leverancier van fastfoodketens die de houdbaarheidsdatum van zijn vlees manipuleerde. De imagoschade voor de afnemers is gigantisch.

Het Chinese bureau voor voedsel- en medicijnen doet onderzoek naar alle productiebedrijven van de OSI Groep in China. Bij OSI-vestigingen in de provincies Hebei, Shandong, Henan, Guangdong en Yunnan wordt dinsdag de herkomst en houdbaarheid van vleesproducten gecontroleerd.

OSI is het Amerikaanse moederbedrijf van Husi Food in Shanghai. Dragon TV onthulde zondag dat Husi sjoemelt met de houdbaarheidsdatum. In de reportage was te zien dat producten werden verwerkt met kip die 15 dagen en rundvlees dat zeven maanden over datum was. Husi-medewerkers veranderden de houdbaarheidsdatum met een jaar. Ook is te zien hoe Husi-personeel oud vlees verbergt als controleurs van McDonald's de fabriek bezoeken.

 

Meer ketens betrokken

Husi levert aan verschillende grote horecaketens, zoals McDonald's, Pizza Hut en KFC. Op internet circuleren meer namen van Husi-klanten. Inmiddels hebben ook Burger King, Papa John's, Starbucks en Dicos bevestigd dat zij vleesproducten van Husi afnemen. Alle ketens benadrukken dat Husi alleen levert voor restaurants in de regio Shanghai. Ikea maakte bekend dat het een leveringscontract met Husi in september heeft opgezegd. Chinese fastfoodketens als KungFu en Hua Lai Shi Catering houden zich intussen muisstil.

McDonald's heeft inmiddels bekendgemaakt dat het ook kipnuggets voor de Japanse markt bij Husi laat maken. Ongeveer een vijfde van alle kiphapjes die McDonald's in Japan verkoopt, komen bij Husi vandaan.

 

Enorme schade

De imagoschade voor de betrokken ketens is groot. Ironisch genoeg zijn ze door het schandaal in problemen gekomen, terwijl ze juist voor een betrouwbare partij dachten te kiezen in de jungle van de Chinese voedselmarkt. Grote ketens kiezen voor grote toeleveranciers als OSI allereerst om bedrijfseconomische redenen: zij kunnen relatief goedkoop en grootschalig in de enorme dagelijkse behoefte aan kippen-, rund- en varkensvlees voorzien.

Bovendien kunnen eisen worden gesteld aan kwaliteitscontrole, zoals controle op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen en antibiotica en een registratie van herkomst en houdbaarheid. De ketens sturen regelmatig auditing-bureau's naar de productielijn om op de regels toe te zien. De waarborgen voor voedselveiligheid zijn daarmee veel hoger dan in China gewoon is. Tegen moedwillige fraude van een leverancier is echter niets opgewassen.

UPDATE - De politie van Shanghai heeft woensdag bekendgemaakt dat er vijf personen zijn gearresteerd in verband met het voedselschandaal bij Husi Food. Nog eens vijf personen mogen Shanghai gedurende het onderzoek niet verlaten.

dinsdag 22 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Voedselschandaal bij leverancier fastfoodketens

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder