economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 30

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een begroeting met een wanklank, een kameraadschappelijke ruzie en meningen over een afscheid.

De Chinese president Xi Jinping is inmiddels weer thuis na een reis die hem de afgelopen week in Brazilië, Argentinië, Venezuela en Cuba bracht. Doorgaans wordt hij met alle égards ontvangen, want Xi komt zelden met lege handen. Maar de ontvangst in Caracas zal de Chinese delegatie niet snel vergeten. Luister hier naar de Venezuelaanse versie van het Chinese volkslied.

Blogaap zegt: ik vind wel dat de uniformen van de Venzuelaanse Jostiband veel mooier zijn dan die bij ons.

 

Noord-Korea is een beetje boos op China. "Sommige ruggegraatloze landen volgen blind de 'stinkende reet' van de Verenigde Staten", liet de nationale defensiecommissie deze week kameraadschappelijk weten. Blogaap is niet zo thuis in het diplomatieke vocabulaire, maar wist 'stinking bottom' niet anders te vertalen.

Waarom is Pyongyang zo boos? Is het de toenadering tussen China en Zuid-Korea? Is het de steun van China in de Veiligheidsraad voor een resolutie die Noordkoreaanse raketlanceringen verwerpt? Is het de Chinese olieboycot, waardoor de Noordkoreaanse top zich dezer dagen noodgedwongen op de fiets moet verplaatsen?

Nee, Noord-Korea is boos over deze beelden die op het Chinese internet circuleren. Oordeel zelf. Filmpje!

 

Ook in China wordt veel geschreven en gediscussieerd over de ramp met vlucht MH17, al was het maar omdat vlucht MH370 met 154 Chinezen aan boord nog altijd spoorloos is. De kwestie ligt gevoelig, vanwege de goede relatie met Rusland aan de ene kant, maar aan de andere kant moet Beijing niets hebben van opstandige separatisten.

Maar waar Chinezen het wel over eens zijn is de indrukwekkende manier waarop de slachtoffers naar Nederland worden gerepatrieerd. Media en internetgebruikers zijn zeer te spreken over de waardige wijze waarop met de doden wordt omgegaan.

Onvermijdelijk maken intenetgebruikers vergelijkingen met de situatie in hun eigen land. "Onze soldaten zijn te druk met de stabiliteit te handhaven", schrijft iemand ironisch. "Hier zou een vorkheftruck zijn gebruikt, net als bij varkens", denkt een ander. Veel mensen maken de vergelijking met de ramp met de hogesnelheidstrein bij Wenzhou in 2011, al was het maar omdat die ook op 17 juli was. Daarbij waren autoriteiten vooral druk bewijsmateriaal zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Delen van de ramptrein werden zelfs begraven en nadat de reddingsoperatie officieel was afgesloten werd door slopers een nog levende baby in het wrak aangetroffen.

vrijdag 25 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 29

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder