China vreest terugkeer jihadisten uit Midden-Oosten
China is 'extreem bezorgd' over Oeigoerse moslimextremisten die meevechten in Syrië en Irak. Volgens topdiplomaat Wu Sike vormen in de oorlog geharde strijders een risico als ze terugkeren naar China.
Religieus gemotiveerde extremisten uit de autonome regio Xinjiang zijn niet alleen naar het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan uitgeweken om te worden getraind door de Taliban. Een deel is doorgereisd naar Syrië om er te vechten in de burgeroorlog. Mogelijk nemen er ook Oeigoerse strijders deel aan de strijd van Isis in Irak.
Dat zegt de Chinese gezant voor het Midden-Oosten, Wu Sike. "Crisisgebieden in het Midden-Oosten hebben een leefomgeving gecreëerd voor terroristische groepen. Zeker Syrië is veranderd in een opleidingskamp voor extremisten", zei Wu maandag. "Deze extremisten komen uit Islamitische landen, Europa, Noord-Amerika en China. Na te zijn ondergedompeld in extremistische ideologie, vormen zij een immense uitdaging en veiligheidsrisico als ze terugkeren naar huis."
Aanslagen in het buitenland
Wu heeft geen bewijzen voor de deelname van Chinese staatsburgers aan de strijd in Syrië en Irak. Op basis van mediaberichten denkt Wu dat het in totaal om ongeveer 100 Oeigoerse moslims gaat. "Ze zullen niet allemaal [naar China] terugkeren", zei Wu, "Sommige zullen in crisisgebieden blijven om te vechten."
Overigens vormen ze ook dan een risico voor China. De Chinese overheid houdt al langer rekening met terroristische aanslagen door Oeigoeren op Chinese doelen in het buitenland. Chinese bedrijven zijn in toenemende mate actief in Irak en Afghanistan, met name in de olieindustrie.
Meer weten over de reis van Wu Sike in het Midden-Oosten en zijn bemiddelende rol in het conflict tussen Israel en de Palestijnen? Lees dan mijn column op de site van Elsevier.
Gerelateerde personen:
Wu SikeGerelateerde onderwerpen:
China toont videobeelden Oeigoers terrorismeOeigoerse terroristen gedood bij offensief Pakistan
Vijf vragen over geweld in Xinjiang