economie cultuur politiek RSS

'Handtekeningen tegen burgerlijke ongehoorzaamheid'

Volgens de organisatoren van een petitie die burgerlijke ongehoorzaamheid als demonstratiewapen verwerpt, hebben bijna een miljoen inwoners van Hong Kong hebben hun handtekening gezet. Het resultaat laat een grote verdeeldheid zien hoe Hong Kong met China's invloed om moet gaan. 

De Alliantie voor Vrede en Democratie zegt dat de petitie in tien dagen tijd door 930.000 mensen is ondertekend. Dit weekend konden inwoners van Hong Kong tekenen op 662 geïmproviseerde stembureaus, vaak niet meer dan een tafeltje op straat.

Ieder handtekening is gezet op een formulier dat begint met de tekst 'Ik ben tegen geweld. Ik ben tegen Occupy Central.' Occupy Central is een pro-democratiebeweging die acties van burgerlijke ongehoorzaamheid wil gebruiken, als het lokale bestuur en de Chinese overheid niet instemt met een verruiming van het kiesrecht.

 

Gezagsgetrouw

De organisatoren zijn aangenaam verrast over het grote aantal handtekeningen. Initiatiefnemer Robert Chow denkt dat een meerderheid van de bewoners van Hong Kong, ook als zij voor democratische hervormingen zijn, niets van burgerlijke ongehoorzaamheid moeten hebben. De afgelopen weken hebben een aantal bekende politici en zakenlieden gewaarschuwd voor chaos als de pro-democratiebeweging zich niet aan de wet houdt. "Ik denk dat mensen zich bedreigd voelen door waar Occupy Central werkelijk voor staat", zei Chow tegen China Real Time. 

Pro-democratie activisten wijzen erop dat de petitie ook is ondertekend door minderjarigen en toeristen (van het Chinese vasteland). De Alliantie voor Vrede en Democratie erkent dat minderjarigen konden tekenen, maar zegt dat alleen inwoners van Hong Kong hun handtekening konden zetten, omdat zij hun identiteitsbewijs moesten tonen.

 

Vrije kandidaatstelling

De petitie laat zien dat de bevolking van Hong Kong verdeeld is over het pad van democratische hervormingen. In juni brachten bijna 800.000 kiesgerechtigde inwoners een stem uit voor algemeen kiesrecht in een burgereferendum. Hong Kong telt zeven miljoen inwoners.

Dat er democratische hervormingen komen is wel duidelijk; de vraag is alleen hoe ver die gaan. De pro-democratiebeweging heeft een vrije kandidaatstelling voor de verkiezing van de hoogste bestuurder van Hong Kong in 2017 tot speerpunt gemaakt. China's leiders zijn bang dat er een chief executive wordt gekozen met wie Beijing niet kan samenwerken. Zij willen daarom invloed uitoefenen op de keuze van kandidaten middels een selectiecommissie.

maandag 28 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Bestuur Hong Kong houdt vast aan beperkte nominatie
Organisatoren demonstratie Hong Kong gearresteerd
Een op de vijf kiezers Hong Kong brengt stem uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder