economie cultuur politiek RSS

Aanval in Xinjiang kostte bijna 100 doden

Aanval in Xinjiang kostte bijna 100 doden

Bij ernstige ongeregeldheden afgelopen maandag in de buurt van Kashgar zijn in totaal 96 doden gevallen en 13 gewonden. Zondag maakten autoriteiten eindelijk de balans op.

Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat een groep van honderden personen in de vroege maandagochtend een politiebureau en overheidsgebouwen in Elixku aanviel. Daarna verplaatste de meute zich naar een ander dorp, Huangdi, waar burgers werden aangevallen en auto's werden vernield.

Volgens de autoriteiten was de groep bewapend met messen en bijlen en zijn vlaggen met jihadistische teksten aangetroffen. De groep zou 37 burgers hebben gedood; 35 Han-Chinezen en twee Oeigoerse ambtenaren. Bij het herstellen van de orde zijn 59 personen gedood en 215 personen aangehouden.

 

Contacten met terreurorganisatie

Volgens de autoriteiten is er sprake van een 'georganiseerde en vooropgezette aanval door terroristen'. Zij wijzen een inwoner van Elixku, Nuramat Sawut, aan als aanstichter van het geweld.

Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat hij sinds 2013 extremistische video's verspreidde onder medestanders die hij om zich heen verzamelde. In de afgelopen weken zou het plan voor een aanval zijn gerijpt.

Chinese autoriteiten zeggen dat hij ook over 'nauwe contacten' beschikte met de Oost-Turkestan Islamitische Beweging, een terroristische organisatie de langs gewelddadige weg Xinjiang wil afscheiden van China.

 

Meer duidelijkheid

Met de openbaarmaking van het aantal doden, gewonden en arrestanten, komt er meer duidelijkheid over de gebeurtenissen van maandag. Er is sprake van de bloedigste uitbarsting van geweld in Xinjiang sinds 2009. Ook is duidelijk hoe China de gebeurtenissen kwalificeert: een terreuractie van separatistische Oeigoeren.

Belangenorganisaties van uitgeweken Oeigoeren trokken woensdag in twijfel dat het bloedbad een terreuraanval was. Zij denken dat het een bloedig neergeslagen protestdemonstratie was van Oeigoerse moslims die boos waren over overheidsmaatregelen die het moeilijk of onmogelijk maakte religieuze regels van de ramadan na te leven. Het is voor ngo's of (buitenlandse) journalisten moeilijk om zelf onderzoek te doen naar de gebeurtenissen.

 

Week van bloedig geweld

Afgelopen week kende meer geweldsincidenten in de autonome regio Xinjiang, in het westen van China. In Kashgar werd woensdag een prominente imam doodgestoken. De gematigde imam veroordeelde religieus geïnspireerd geweld of separatisme en werd daarom door sommige Oeigoeren als een marionet van Beijing beschouwd. Twee verdachten werden bij hun arrestatie doodgeschoten; een derde werd gearresteerd.

Vrijdag werden bij Hotan negen verdachten van terrorisme doodgeschoten; een persoon werd gearresteerd. Details over dit incident ontbreken vooralsnog.

zondag 3 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Bloedbad Xinjiang was neergeslagen demonstratie'
Prominente imam gedood in Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder