Canadees koppel vast in China wegens spionage
De Canadese staatsburgers Kevin Garratt en Julia Dawn Garratt worden verdacht van het stelen van staatsgeheimen. Het echtpaar runde een bar op de grens tussen China en Noord-Korea.
Sinds maandagavond zijn de Garratts spoorloos verdwenen. Peter's Coffee House is dicht, de telefoon wordt er niet opgenomen en hun mobieltjes zijn uitgeschakeld. Dinsdagochtend meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua dat er een onderzoek is ingesteld tegen Kevin en Julia Garratt.
Volgens een kort bericht wordt het koppel verdacht van het stelen van staatsgeheimen betreffende China's leger en defensie-onderzoek.
30 jaar in China
De Garratts wonen en werken sinds 1984 in China. Ze werkten 24 jaar als leraren in Zuid-China. In 2008 verhuisden ze naar het noordoosten. Ze openden een bar in Dandong met uitzicht op de Vriendschapsbrug over de Yalu grensrivier. Dit is de belangrijkste verkeersader tussen China en Noord-Korea. De bar serveert westers voedsel, er worden conversatielessen in het Engels gegeven en volgens de website van de bar kunnen de Garretts behulpzaam zijn een uitstapje naar Noord-Korea te maken. Kevin Garrett is geen onbekende voor veel westerse journalisten; zij belden hem soms om een blik op het vrachtverkeer op de brug te werpen.
Volgens hun oudste zoon Simeon is het onwaarschijnlijk dat zijn ouders zich met spionage bezighouden. "Het zijn doorsnee mensen en hebben geen contacten in het leger of de overheid", zei Simeon Garrett tegen de BBC.
Vergeldingsmaatregel
De Chinese wet is onduidelijk over wat precies een staatsgeheim is. De wetsdefinitie is ruim: 'alle zaken die door het nationale bureau van staatsgeheimen als zodanig zijn gekwalificeerd'. Ook kan informatie met terugwerkende kracht tot staatsgeheim worden gebombardeerd.
China is na de VS de grootste handelspartner van Canada. In de Canadese media wordt een verband gelegd met een spionagezaak waarbij Chinese hackers zouden zijn betrokken. Vorige week beschuldigde de Canadese regering China van betrokkenheid bij een inbraak in de computers van de National Research Council. Dit wetenschappelijk instituut werkt nauw samen met grote Canadese ondernemingen. En in december 2013 werd een Chinese staatsburger in Canada gearresteerd op verdenking van spionage. Hij zou gegevens over marineschepen naar de Chinese overheid hebben doorgespeeld.
Meer weten over de achtergronden van deze zaak? Luister dan het interview terug dat ik gaf bij Radio EenVandaag.
Gerelateerde onderwerpen:
Canada verdenkt Chinees van spionageChina rolt buitenlands spionagenetwerk op
China wil een onsje minder staatsgeheim