economie cultuur politiek RSS

Terrorisme-verdachten geven zichzelf aan

Achttien inwoners van Xinjiang hebben zichzelf bij de autoriteiten aangegeven voor hun betrokkenheid bij een bloedbad op 28 juli. De politie arresteerde bovendien een man die 'onware geruchten' over de gebeurtenissen aan het buitenland had doorgespeeld.

Volgens de politie zijn de meeste spijtoptanten 'meelopers' en geen 'geharde terroristen'. In een verklaring zegt het lokale bureau voor publieke veiligheid dat een aantal van hen door bedrog of onder dwang zijn bewogen deel te nemen aan een massale aanval.

Autoriteiten in Xinjiang hebben de afgelopen twee weken intensief gezocht naar betrokkenen bij het incident. Er is 300 miljoen yuan (36 miljoen euro) tipgeld beschikbaar gesteld voor aanwijzingen die leiden tot de aanhouding van terroristen.

 

Stoppen met nadenken

Persbureau Xinhua citeert twee van de achttien arrestanten. Yusup Eli zegt dat hij in de moskee was voor het ochtendgebed, toen een groep binnenkwam die de aanwezigen opriep deel te nemen aan de 'heilige oorlog'. Hij dacht nergens meer aan, ging naar huis om een pikhouweel te halen en keerde terug om aan de rellen deel te nemen. En nu heeft hij spijt: "De laatste dagen heb ik nagedacht over de onschuldige mensen die gewond zijn geraakt of gedood. Hun kinderen en ouders moeten de rest van hun leven veel pijn voelen."

Een tweede verdachte, Osman Seyit, zegt dat hij werd gedwongen mee te doen. "Ik stopte met nadenken toen ik anderen volgde om onschuldige mensen aan te vallen, die mij nooit iets hebben misdaan."

 

'Onjuiste geruchten'

De politie maakte zondag ook bekend dat het iemand heeft aangehouden die 'een hoogst onrealistische' weergave van de gebeurtenissen naar een buitenlandse website heeft gezonden. De man zou hebben verteld dat er ongeregeldheden uitbraken nadat de politie een bijeenkomst had verstoord van gelovigen die het einde van de ramadan vierden. Daarbij waren enkele doden gevallen. Volgens de autoriteiten had hij ook het aantal doden dat op 28 juli waren gevallen ernstig overdreven.

Onbenoemd blijft aan welke buitenlandse websites de man zijn informatie heeft gezonden. Maar het lijkt erop dat de autoriteiten in Xinjiang impliciet verwijzen naar kritische berichten van Oeigoerse belangenorganisaties in het buitenland. Zij trokken de lezing van lokale autoriteiten over het bloedbad in twijfel en suggereerden dat het om een uit de hand gelopen protestdemonstratie ging die bloedig is neergeslagen.

 

Officiële lezing

Volgens lokale autoriteiten in Xinjiang viel op maandag 28 juli een groep van honderden personen in de vroege maandagochtend een politiebureau en overheidsgebouwen in Elixku aan. Daarna verplaatste de meute zich naar een ander dorp, Huangdi, waar burgers werden aangevallen en auto's werden vernield.

Volgens de autoriteiten was de groep bewapend met messen en bijlen en zijn vlaggen met jihadistische teksten aangetroffen. De groep zou 37 burgers hebben gedood. Bij het herstellen van de orde zijn 59 personen gedood en 215 personen aangehouden. Volgens de autoriteiten was er sprake van een 'georganiseerde en vooropgezette aanval door terroristen'.

maandag 11 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Aanval in Xinjiang kostte bijna 100 doden
'Bloedbad Xinjiang was neergeslagen demonstratie'
Vijf vragen over geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder