Verkoop vastgoed daalt fors in juli
De hoeveelheid verkochte vierkante meter woonruimte is in de maand juli met 16,3 procent gedaald. Ook andere indicatoren wijzen op een afkoeling van de Chinese woningmarkt.
Al enige tijd probeert de Chinese overheid de onstuimige groeiende huizenmarkt af te remmen. Maar nu gaat het opeens heel snel en proberen lokale overheden in regio's buiten het economisch sterke oosten zelfs de markt te stimuleren.
In de maand juli daalde de hoeveelheid verkochte vierkante meters woonruimte met 16,3 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In juni daalde dat cijfer nog met 0,2 procent.
Cijfers op oranje
Persbureau Reuters analyseerde overheidscijfers en kwam tot de conclusie dat ook andere indicatoren wijzen op afkoeling. De investeringen in vastgoed stegen in de eerste zeven maanden van het jaar met 13,7 procent. Woensdag maakte het Chinese statistiekbureau bekend dat in het eerste halfjaar de investeringen nog met 14,6 procent waren gestegen. Dat betekent dat juli verantwoordelijk is voor de stagnerende groei.
Het aantal nieuwbouwprojecten dat van start is gegaan is in de eerste helft van 2014 met 16,4 procent gedaald. Het aantal leningen voor huisaankoop is met 3,7 procent teruggelopen.
Analisten verwachten verdere afkoeling
Reuters citeert een aantal analisten die verwachten dat de markt de komende maanden verder afkoelt. Zij wijten dat aan overheidsbeleid die het bezit van meerdere woningen beperkt en banken stimuleert om leningaanvragen kritischer te bekijken. Als gevolg daarvan zijn projectontwikkelaars voorzichtiger geworden nieuwe appartementencomplexen neer te zetten.
In de grote steden in het oosten is de vraag zo groot, dat een teruggang aan vraagzijde geen grote gevolgen heeft voor projecten die hun voltooiïng naderen of de huizenprijs. Maar 30 minder snel groeiende steden hebben hun maatregelen alweer versoepeld. Voor veel steden is grondverkoop de belangrijkste inkomstenbron.
Vastgoedbubbel
Nieuwbouw is niet alleen nodig om de trek van het platteland naar de stad te accommoderen, de bouwsector is ook een belangrijke economische motor. De huizenprijzen worden opgejaagd doordat veel Chinezen appartementen kopen als investeringsobject.
De overheid wil de markt gecontroleerd afkoelen om te voorkomen dat nieuwbouw onbetaalbaar wordt voor beginners op de woningmarkt en er een vastgoedbubbel ontstaat. Als de huizenprijzen plotseling zouden kelderen, zou dat veel maatschapelijke onrust veroorzaken bij Chinezen die hun spaargeld in appartementen hebben gestoken. Bij een grote correctie zouden ook grote banken in problemen kunnen raken, al hebben zij voor deze reden een enorme stroppenpot gemaakt.
Gerelateerde onderwerpen:
Een op de vijf huizen in Chinese steden staat leegChinese huizenverkopen breken record
'Vastgoedzeepbel in bepaalde steden'