economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 33

Andere verhalen in de media over China waren deze week: wraak met een beetje geduld, dierennieuws en bekende Chinezen in het nauw.

De politie in Huanggang heeft een 55-jarige vrouw aangehouden, die een knokploeg had ingehuurd om een bankbediende in elkaar te slaan. De vrouw had er 80.000 yuan (9.600 euro) voor over om een twintig jaar oude ruzie te beslechten.

De bankbediende had in 1994 de vrouw geweigerd geld te geven, omdat de rekening niet op haar naam, maar op die van haar man stond. Volgens de verdachte was ze opnieuw boos geworden, toen ze de bankbediende op straat tegenkwam. De knokploeg mishandelde de bankbediende met ijzeren staven, waardoor ze meerdere botbreuken opliep.

 

Groot nieuws was deze week de geboorte van een drieling reuzenpanda's in de dierentuin van Guangzhou. Panda's krijgen toch al zo moeilijk nageslacht in gevangenschap, dus de komst van drie jongen tegelijk wordt als niet minder dan een mirakel beschouwd. Het is aanleiding voor veel leuke plaatjes.

Minstens zo leuk en bijzonder is de geboorte van een sneeuwluipaard-tweeling. Maar die krijgen minder aandacht van de Chinese media.

 

Chinezen maken zich boos of vrolijk over de arrestatie van negen BC'ers (Bekende Chinezen). Zij zijn tegen de lamp gelopen in de grote anti-drugscampagne van de overheid. Hun arrestatie wordt aangegrepen om Chinezen te waarschuwen voor drugsgebruik.

In China is niet alleen drugssmokkel en -handel strafbaar, ook het gebruik kan gevangenisstraf opleveren.

Voor de aangehouden acteurs en schrijvers is dat extra zuur. De overheid heeft onlangs een overeenkomst gesloten met 40 culturele organisaties die beloven geen zaken te doen met personen die zijn aangehouden wegens drugsgebruik.

vrijdag 15 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 32

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder