Paus doet handreiking naar communisten
Paus Fransiscus heeft zondag gezegd dat hij hoopt op een dialoog met de Aziatische landen waarmee nu nog geen officiële relatie bestaat. Hij benadrukte dat katholieken geen bedreiging vormen, omdat ze geen politieke agenda hebben.
Op de vierde dag van zijn bezoek aan Zuid-Korea heeft paus Fransiscus gezegd dat hij de relaties wil aanhalen met communistische landen in Azië. "In de geest van openheid tegenover anderen hoop ik oprecht dat de landen op uw continent met wie de Heilige Zetel nog geen volwaardige relatie heeft, niet aarzelen een dialoog aan te gaan die allen tot voordeel strekt", zei de paus voor een bijeenkomst met 70 Aziatische bisschoppen.
De paus noemde geen namen, maar doelt in ieder geval op China en mogelijk ook op Noord-Korea en Vietnam. Deze communistische staten zijn formeel atheïstisch en hebben geen diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan.
Zendingsdrang
Hij voegde er, blijkbaar spontaan, aan toe dat deze landen het geloof niet als een bedreiging moeten zien. "Christenen komen niet als veroveraars die proberen de identiteit [van deze landen] te veranderen. Geloof en lokale identiteit kunnen heel goed samen gaan", zei de paus.
Hij voegde er aan toe dat de kerk in Azië niet moet groeien door actief zieltjes te winnen, maar door zijn aantrekkingskracht op mensen te vergroten.
Wantrouwen
Een woordvoerder van de paus bevestigde dat het Vaticaan een handreiking doet naar communistische landen waar geloofsgemeenschappen door autoriteiten vaak wantrouwend worden bekeken. "Goede katholieken kunnen ook goede burgers zijn. Autoriteiten hoeven niet bang te zijn dat de Heilige Zetel macht in hun land willen uitoefenen. Het is een religieuze kwestie", zei pastoor Federico Lombardi tegen journalisten.
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken had donderdag al in reactie op vragen van persbureau Reuters gezegd dat het streeft naar 'een constructieve dialoog en verbetering van de wederzijdse relatie." Daarbij moet overigens nog wel een vuiltje worden weggewerkt: het Vaticaan erkent Taiwan als zelfstandig land en dat staat doorgaans diplomatieke banden met Beijing in de weg.
Geen Chinese jongeren
Paus Fransiscus brengt van donderdag tot maandag een bezoek aan Zuid-Korea. Jongeren en bisschoppen uit heel Azië zijn daarvoor naar Seoul gekomen. De regeringen van Noord-Korea en China gaven katholieke jongeren geen toestemming om naar Zuid-Korea te reizen.
Beijing en Vaticaanstad zijn het niet eens over de zeggenschap over de katholieke kerk in China. Paus Fransiscus heeft daarover eerder dit jaar een brief aan president Xi Jinping gezonden en ook antwoord ontvangen. China gaf voor het eerst toestemming aan het pauselijke vliegtuig om door zijn luchtruim te vliegen. Paus Fransiscus zond een telegram om Xi en het Chinese volk zijn beste wensen over te brengen. Door een technische storing bleek het telegram niet vanuit het vliegtuig verzonden, maar vrijdag aan de Chinese ambassadeur in Rome overhandigd.
UPDATE - In het vliegtuig naar Rome heeft paus Fransiscus maandag tegen journalisten gezegd dat hij 'morgen naar China zou reizen, als de leiders van dat land dat zouden toestaan'. Fransiscus noemde China's leiders 'nobel en verstandig' en hij rekent op hun begrip dat de katholieke kerk zijn taken in vrijheid moet kunnen uitvoeren.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Paus doet de groeten aan Xi'Paus moet zich niet met Chinese kerk bemoeien'
Opnieuw dreigt sloop kerk in Zhejiang