Een op de tien Japanners heeft China verlaten
Het aantal Japanse staatsburgers dat in China woont, is vorig jaar met 10 procent teruggelopen. Voortdurende spanningen tussen beide landen maken China minder aantrekkelijk voor Japanners.
Het aantal Japanners dat in oktober 2013 in China woonde, werkte of studeerde bedroeg 135.000. Dat is 10,2 procent minder dan twaalf maanden daarvoor.
Uit cijfers van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken blijkt dat het totale aantal staatsburgers dat voor drie maanden of langer in het buitenland verblijft met 0,7 procent is gestegen.
Economische effecten
De verhoudingen tussen China en Japan zijn al twee jaar slecht. Zo slecht dat de economie er onder begint te lijden. De wederzijdse handel stond toch al onder druk vanwege een duurdere yuan ten opzichte van de yen, maar nationalistische sentimenten in China hebben de import van made in Japan geen goed gedaan.
In december publiceerde de Japan Bank of International Cooperation een onderzoek waaruit bleek dat Japanse multinationals hun interesse in China verliezen. China zakte naar een vierde plek op het lijstje met de meeste groeikansen in de komende drie jaar. Indonesië, India en Thailand zijn in de ogen van Japanse ondernemingen nu aantrekkelijker om te investeren. China stond altijd bovenaan die lijst sinds JBIC in 1992 met het jaarlijkse onderzoek begon. Bijna een derde van de respondenten vreest voor de veiligheid in het land als gevolg van sociale instabiliteit.
Negatief beeld
Door het politieke gesteggel over de Diaoyu/Senkaku-eilanden worden nationalistische sentimenten gevoed. De manier waarop Chinezen en Japanners over elkaar denken is in jaren niet zo slecht geweest, bleek in augustus vorig jaar uit de jaarlijks monitor van staatskrant China Daily en de Japanse denktank Genron NPO. Bij 92,8 procent van de onderzochte Chinezen leeft een negatief beeld van Japan. Een jaar daarvoor was dat nog 28 procentpunten minder. Andersom heeft 90,1 procent van de Japanners een negatief beeld van China. In 2012 was dat nog 84,3 procent.
Vragen de onderzoekers naar de reden van die mening, dan wordt het conflict om de Diaoyu/Senkaku-eilanden het meest genoemd. Voor 53,2 procent van de Japanse respondenten is dit het gekozen antwoord uit een rijtje mogelijke antwoorden. Bij de Chinezen is dat 77,6 procent; bijna het dubbele van de 39,8 procent die dat in 2012 als antwoord gaf.
Topontmoeting regeringsleiders
Het lijkt er op dat Chinese en Japanse regeringen ook vinden dat het zo niet verder kan. Achter de schermen wordt een topontmoeting voorbereid tussen president Xi Jinping en premier Shinzo Abe. De eerste sinds de verhoudingen in een glijvlucht naar beneden belandde.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Informele ontmoeting China en JapanJapanner en Chinees denken negatiever over elkaar
Enthousiasme Japanse bedrijven voor China bekoelt