economie cultuur politiek RSS

Chinese hulporganisatie opnieuw in opspraak

Het Chinese rode kruis heeft een logistiek centrum dat is gebouwd voor de opslag van hulpgoederen verhuurd aan logistiekbedrijven. De hulporganisatie had de afgelopen weken veel moeite gedaan om definitief af te rekenen met een vorig schandaal.

Door een hoge muur is niet goed te zien wat zich in het opslagdepot voor hulpgoederen afspeelt, maar de af en aan rijdende bestelwagens van koeriersbedrijven spreken boekdelen. Woensdag gaf het Chinese Rode Kruis toe dat het distributiecentrum in Beijing aan een tussenpersoon is verhuurd, die de pakhuizen op zijn beurt voor een veel hoger bedrag doorverhuurde.

Een paar dagen eerder had een financiële website onthuld dat het logistieke centrum niet werd gebruikt waarvoor het was bedoeld. De Chinese overheid heeft in 2010 het centrum gebouwd. Kosten: 117 miljoen yuan (14 miljoen euro). Vrijwel direct daarna is het door het Chinese rode kruis verhuurd.

 

We moesten wel

Adjunct-directeur Zhao Baige gaf woensdag toe dat het centrum in het geniep aan een makelaar in commercieel vastgoed is verhuurd. Om de transactie te maskeren was afgesproken dat de makelaar jaarlijks 900.000 yuan aan het Chinese rode kruis zou doneren. Dit bedrijf, Zhongxu Yuhua, heeft de ruimte vervolgens voor 4,5 miljoen per jaar onderverhuurd.  

Het Chinese Rode Kruis heeft de overeenkomst met Zhongxu Yuhua met onmiddellijke ingang opgezegd. Officieel is het (semi-)overheidsinstellingen -en in China is het rode kruis een staatsaangelegenheid- niet toegestaan commerciële activiteiten te ontwikkelen. De Chinese overheid betaalt tweederde van de kosten van het rode kruis.

 

PR-cursus

Volgens Zhao is haar organisatie gedwongen commerciële activiteiten te ontwikkelen, bij gebrek aan voldoende andere inkomsten. "Soms kunnen we niet eens alle salarissen betalen", klaagde Zhao op een in allerhaast belegde persconferentie. Dat riep de vraag op of het Chinese Rode Kruis niet teveel mensen in dienst heeft.

Zhao maakte de zaak er noet beter op toen ze zei dat het pakhuis gemakkelijk kon worden verhuurd, omdat er in de regio Beijing voldoende capaciteit is voor opslag van hulpgoederen. Dat riep de vraag op waarom het pakhuis eigenlijk moest worden gebouwd.

 

Slecht moment

De onthulling komt op een uiterst ongelegen moment. De reputatie van het Chinese Rode Kruis werd in 2011 ernstig beschadigd, nadat een vrouw zich op internet voordeed als functionaris van de organisatie. Omdat zij ook foto's van haar uitbundige levensstijl op haar site plaatste, trokken veel Chinese internetgebruikers de conclusie dat hulpgeld werd misbruikt om medewerkers te verrijken. Deze kwestie deed het aantal donaties geen goed.

Deze maand kreeg het Chinese Rode Kruis een herkansing toen de vrouw, Guo Meimei (foto), werd gearresteerd omdat ze een illegaal gokhuis had opgezet. Ze verscheen op het Chinese journaal met een videobekentenis, waarbij ze het Chinese Rode Kruis vrijpleitte.

vrijdag 22 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China doet boekje open over ontwikkelingshulp
Doodstraf voor Chinese mecenas

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder