economie cultuur politiek RSS

Hooggerechtshof trekt doodvonnis in

Een 38-jarige man die tot de doodstraf was veroordeeld wegens het vergiftigen van twee kinderen, komt toch vrij. Het Chinese hooggerechtshof vernietigt daarmee het vonnis van lagere rechtbanken die hem tot zes maal toe veroordeelden.

Nian Bin werd veroordeeld omdat hij in 2006 zijn buren zou hebben vergiftigd met rattengif. Twee kinderen stierven en vier volwassenen werden in het ziekenhuis opgenomen. Toen Nian in detentie een bekentenis aflegde, leek zijn lot bezegeld.

Een rechtbank legde de doodstraf op. Nian ging in beroep omdat zijn bekentenis door marteling zou zijn afgedwongen. Op de videoband van het verhoor ontbreekt een uur. Hogere rechters oordeelden tot zes keer toe dat het proces moest worden overgedaan. Zes keer kwam de lagere rechter tot dezelfde conclusie. Het hooggerechtshof van de provincie Fujian komt nu tot de conclusie dat Nian na zes jaar in de dodencel definitief vrij moet komen.

 

Tweede herziening doodstraf

Het is ongebruikelijk in China dat doodsvonnissen worden herzien. En nu gebeurt het twee keer in korte tijd. In juni besloot het hooggerechtshof tot een nieuw proces voor de 43-jarige vrouw uit de provincie Sichuan die in 2010 haar man doodsloeg.

Hoewel vaststaat dat zij haar man heeft vermoord, vond het hooggerechtshof dat de omstandigheden van deze zaak onvoldoende in het vonnis zijn meegewogen. Li Yan werd ernstig mishandeld door haar man en vreesde voor haar leven. De zaak wordt als een doorbraak gezien in de strijd tegen huiselijk geweld; een ernstig probleem in China.

 

Rechtszekerheid

China probeert de kwaliteit van zijn rechtspraak te verbeteren. Er zijn regels afgekondigd voor het vergaren van bewijsmateriaal en rechters hebben de opdracht gekregen gedwongen verklaringen te negeren. Ook probeert China de invloed van autoriteiten op lokale rechters te verminderen.

In oktober is een belangrijke bijeenkomst van de politieke top. Tijdens het vierde plenum van Centraal Comité van de communistische partij van China staat hervorming van het recht bovenaan de agenda. Volgens de partij is verbetering van de rechtszekerheid noodzakelijk om andere beleidsdoelen te behalen, zoals economische groei, corruptiebestrijding en handhaving van milieuregels.

vrijdag 22 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Vierde plenum in teken van hervormingen recht
Hervorming moet rechtspraak onafhankelijker maken
Rechters moeten gedwongen verklaringen negeren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder