Buitenlandse waarnemers welkom bij Chinese rechter
Waarnemers als juristen, ambassadepersoneel of journalisten zullen in China vaker worden toegelaten bij rechtszaken waarbij buitenlandse partijen zijn betrokken. Ook moet rechtsbijstand voor buitenlanders beter worden geregeld.
Rechtbanken moeten buitenlanders toelaten bij geschillen waarbij niet-Chinese bedrijven of personen zijn betrokken. "We realiseren ons dat we ambassadeurs en buitenlandse professionals moeten uitnodigen als we zaken behandelen die andere landen betreffen en moeten zorgen voor de juiste juridische hulp voor buitenlandse gedaagden", zei Zhou Qiang, de president van het centrale hooggerechtshof.
Hij deed zijn uitspraak op een open dag van het hof, waarbij ambassadeurs van twintig landen waren uitgenodigd een rechtszaak tussen een Duitse en een Chinese fabrikant over intellectueel eigendom bij te wonen. Zhou zei ook dat het hooggerechtshof alle uitspraken van lagere rechters gaat bekijken in kwesties waarbij buitenlanders zijn betrokken.
Geen openbarheid
China kent momenteel geen openbare rechtspraak. Vaak is onbekend wanneer een bepaalde rechtszaak begint, waardoor het moeilijk is voor belangstellenden om de zaak bij te wonen. Ter plekke is pas duidelijk of publiek welkom is.
Bij sommige rechtszaken is geen publiek toegestaan, soms alleen Chinese staatsburgers en soms ook Chinese journalisten. Bij gevoelige zaken worden doorgaans buitenlandse journalisten geweerd. Wel wordt doorgaans consulaire hulp toegestaan bij strafzaken tegen buitenlandse verdachten. Vonnissen worden niet consequent geopenbaard.
Meer rechtszekerheid
Zhou's aankondiging past in een patroon. Naar verwachting zal in oktober worden besloten tot juridische hervormingen die de rechtszekerheid van Chinese burgers, maar zeker ook buitenlandse bedrijven beoogt te verbeteren.
Volgens de partij is verbetering van de rechtszekerheid noodzakelijk om andere beleidsdoelen te behalen, zoals economische groei, corruptiebestrijding en handhaving van milieuregels. Ook wil de partij voorkomen dat lagere rechters met lokale bestuurders onder een hoedje spelen, zodat sociale onrust ontstaat of regels van Beijing worden genegeerd.
Gerelateerde personen:
Zhou QiangGerelateerde onderwerpen:
Hooggerechtshof trekt doodvonnis inVierde plenum in teken van hervormingen recht
Hervorming moet rechtspraak onafhankelijker maken