Chinese Muur behoeft integrale bescherming
Slechts een klein deel van de Chinese Muur is nog maar in goede conditie en delen zijn compleet verdwenen. Het monument heeft te lijden onder mens en natuur, maar vooral gebrek aan visie.
De staat van de Muur stemt deskundigen 'niet optimistisch'. Volgens de Chinese Muur Vereniging moet er meer worden gedaan om China's bekendste monument voor verder verval te behoeden.
De vereniging, vrijdag in Beijing bijeen voor zijn jaarvergadering, deed onderzoek naar het deel van de Muur dat tijdens de Ming-dynastie is gebouwd. Daaruit bleek dat nog maar 10 procent in goede staat verkeert. Driekwart krijgt het predicaat 'slecht'.
Gratis bouwmaterialen
De natuurelementen, zoals aardbevingen en regen, trekken hun tol op de muur. Maar volgens de vereniging is de mens de belangrijkste bedreiging. Burgers gebruiken de Muur als bouwmarkt en onttrekken stenen, zand en leem voor eigen gebruik. Soms maken burgers doorgangen in de Muur, zodat ze niet hoeven om te rijden.
Lokale overheden hebben sloop van muurdelen toegestaan om grond te ontwikkelen voor stadsuitbreiding of industriegebieden. Zelfs als lokale bestuurders de Muur willen beschermen, ontbreekt het ze aan kennis en middelen om dat te doen.
Integrale aanpak
De vereniging pleit dit jaar voor een integrale aanpak om de 20.000 kilometer lange muur te beschermen. De centrale overheid zou het voortouw moeten nemen om toe te zien dat de Muur niet door toedoen van de mens verder wordt aangetast. De overheid zou ook moeten zorgen voor onderzoek, controle en fondsen voor behoud.
Volgens de vereniging is de overheid daartoe verplicht, omdat de Chinese Muur in 1987 is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.
UPDATE - Maandag is een fonds is opgericht om de Chinese Muur te beschermen. Op de eerste dag is direct 18,2 miljoen yuan door particulieren gedoneerd (2,4 miljoen euro).