economie cultuur politiek RSS

Activisten verstoren bijeenkomst afgevaardigde China

Een toelichting van een Chinese afgevaardigde over politieke hervormingen in Hong Kong is maandag door parlementariërs verstoord. Buiten het parlement gebruikte de politie pepperspray tegen activisten die het gebouw wilden bestormen.

China heeft Li Fei, adjunct-secretaris generaal van het permanente comité van het Volkscongres, naar Hong Kong gezonden om het besluit over politieke hervormingen toe te lichten. Toen hij het spreekgestoelte naderde, stonden verschillende parlementariërs op, toonden spandoeken en schreeuwden slogans, zoals 'China heeft zijn belofte gebroken. Schaamteloos!'. De protesterende parlementariërs werden door beveiligers uit de zaal geleid.

Buiten had een groep demonstranten zich verzameld voor een luidruchtige demonstratie. Toen een groepje demonstranten probeerde dranghekken te verwijderen, greep de politie in. Daarbij werd ook pepperspray gebruikt. De BBC meldt dat er bij het parlementsgebouw ook een vechtpartij plaatshad tussen pro-democratie en pro-Beijingdemonstranten.

 

Stapje voorwaarts

Zondag besloot het permanente comité van het Volkscongres tot democratische hervormingen in Hong Kong, maar gaat niet zover als de pro-democratische beweging wilde. De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 hun hoogste bestuurder, de chief executive, kiezen, maar een commissie bepaalt welke kandidaten worden toegelaten. Op die manier wil China voorkomen dat er een bestuurder wordt gekozen met wie het niet door één deur kan.

Li noemde maandag de gekozen variant in overeenstemming met de 'grondwet' van Hong Kong en een waarborg tegen populistische kandidaten. Hij benadrukte nogmaals dat kandidaten die van 'Hong Kong een zelfstandige entiteit willen maken of het socialistische systeem willen afschaffen geen politieke toekomst hebben'. Eerder had Li al tegen journalisten gezegd dat een open kandidaatstelling zou leiden tot een 'chaotische maatschappij'.

 

Dilemma

Voor de pro-democratiebeweging komt de beslissing van Beijing niet als een verrassing. Zij maken zich op voor demonstraties in de komende weken. De groep Occupy Central is bereid het verst te gaan en bereidt acties van burgerlijke ongehoorzaamheid voor, zoals het bezetten van kruispunten in het zakendistrict.

De 27 parlementariërs die verdergaande democratisering willen, staan ondertussen voor een dilemma. De wetgevende vergadering moet het voorstel akkoorderen; daarvoor is een tweederde meerderheid van in totaal 70 parlementariërs nodig. De pro-democratiegroep is groot genoeg om dat te blokkeren. Maar dat zou betekenen dat er helemaal niets verandert. De vraag is of deze factie als één geheel blijft opereren, of dat er vier of meer parlementsleden instemmen met de hervormingen die nu zijn voorgesteld.

 

Oproep voor concensus

Aan de stemming in het parlement van Hong Kong, gaat nog een publieke consultatieronde vooraf. Verschillende organisaties uit de zakenwereld en politieke partijen roepen op tot concensus en waarschuwen voor activiteiten die Hong Kong's positie als zakencentrum van Zuidoost-Azië kunnen beschadigen.

Chinese staatsmedia juichen het besluit van het permanent comité van het Volkscongres maandag toe. Het Volksdagblad noemt pro-democratiedemonstranten 'radicalen' die een 'kleine minderheid vertegenwoordigen'. China Daily schrijft in een commentaar dat het gematigde midden in Hong Kong is verdwenen en beschuldigt het pro-democratiekamp ervan dat ze Hong Kong los willen weken van China. Daarom moet "Beijing maatregelen nemen om te voorkomen dat de oppositie de macht grijpt."

maandag 1 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing neemt beslissing over politieke hervormingen; pro-democratiebeweging Hong Kong wil protestactie
'Ruzie met Beijing zet vrijheid Hong Kong op het spel'
Organisatoren demonstratie Hong Kong gearresteerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder