economie cultuur politiek RSS

De helft van de kijkers begrijpt vanavond journaal niet

De grootste tv-zender van de zuidelijke provincie Guangdong schakelt vandaag over op standaard-mandarijn. Dat betekent dat de helft van de kijkers de programma's niet meer kan volgen. 

Vandaag is het P-day; de dag dat Guangdong-TV overschakelt van uitzendingen in het Kantonees naar putonghua, standaard-mandarijn. De omroep heeft zich er lang tegen verzet. Maar de druk vanuit de overheid en de partij is te sterk. De overschakeling gaat gepaard met grote praktische veranderingen voor de omroep.

Vier jaar geleden nog werd hetzelfde plan na felle protesten ingetrokken. Toen gingen honderden demonstranten de straat op om te demonstreren tegen de discriminatie van Kantonees sprekende burgers. Guangdong-TV vond het prima. De organisatie had geen goede herinneringen aan 2009, toen zijn financiële kanaal overschakelde op het standaard-mandarijn. De kijkcijfers kelderden en de advertentie-inkomsten ook.

 

Lappendeken van dialecten

In provinciehoofdstad Guangzhou spreekt naar schatting de helft van de 14 miljoen inwoners alleen Kantonees. Maar de groep wordt kleiner en kleiner, omdat jongeren op school in standaard-mandarijn worden onderwezen. De autoriteiten vinden het de hoogste tijd om over te schakelen op de taal die in de rest van de Volksrepubliek wordt gesproken.

Pas in 1932 werd in China besloten tot de invoering van een nationale taal. Door de opkomst van nieuwe vervoermiddelen en telecommunicatie werd de lappendeken van lokale dialecten een probleem. In 1949 besloten de communisten dat iedereen verplicht in het standaard-mandarijn moest worden onderwezen.

 

Versnellen

De gedachte was dat na verloop van tijd iedereen de taal van de nieuwe natie zou spreken. Maar dat is maar ten dele gelukt. Tegenwoordig spreken 900 miljoen Chinezen putonghua. Maar 400 miljoen, overwegend ouderen en etnische minderheden, nog altijd niet. Het Kantonees, dat vooral in het zuiden van China wordt gesproken, is met 60 miljoen sprekers het grootste dialect.

In Guangzhou spreken de meeste kinderen alleen standaard-mandarijn, de ouders beide en de grootouders alleen Kantonees. De Chinese overheid wil de acceptatie van standaard-mandarijn versnellen. Ook als dat betekent dat vanaf vandaag de helft van de kijkers de programma's niet meer kan volgen.

 

Meer weten over de taal en dialecten van China? Lees dan het achtergrondenartikel dat ik voor China2025 schreef.

maandag 1 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Oudste Chinese schrift gevonden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder