economie cultuur politiek RSS

Bouw gaspijpleiding Rusland naar China van start

In Siberië is de bouw begonnen van een transportleiding waardoor vanaf 2018 jaarlijks miljarden kubieke meters gas naar China zullen stromen. Rusland biedt Chinese oliebedrijven bovendien een aandeel in het een na grootste olieveld aan.

In aanwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese vice-premier Zhang Gaoli zijn in Yakutsk de eerste twee stukken pijpleiding aan elkaar gelast. Bij de ceremonie hebben Poetin en Gaoli hun handtekening op de pijp gezet.

Het is het begin van een 4.000 kilometer lange transportleiding die gasvelden in Sibirië zal verbinden met Vladivostok. Van daaruit zal vanaf 2018 jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas naar China stromen. Met de aanleg is 42 miljard euro gemoeid. China en Rusland hebben in mei een leveringscontract voor 30 jaar afgesloten. China heeft niet alleen gas nodig om in zijn groeiende energiebehoefte te voorzien, maar ook om minder afhankelijk te worden van steenkool, dat een belangrijke milieuvervuiler is. Met de aanleg van het Chinese deel van de Power of Siberia-pijpleiding wordt in 2015 begonnen.

 

Vriendendienst

Poetin heeft van het bezoek van Zhang gebruik gemaakt om zijn 'Chinese vrienden' een belang aan te bieden in het Vankor-olieveld. Dit is het een na grootste olieveld van Rusland. Poetin hoopt dat de Chinese staatsoliemaatschappijen SinoPec en PetroChina samen 49 procent van de aandelen zullen kopen.

Vanwege de Oekraïnecrisis is Rusland getroffen door economische sancties van de VS en de EU. Daarom heeft Rusland haast om zijn belangrijkste exportproducten, olie en gas, elders aan de man te brengen. China met zijn enorme energiehonger is daartoe van harte bereid. Beide landen spraken af de samenwerking op het gebied van energie te versterken.

 

Ontmoeting met geboycotte topmannen

Zhang ontmoette in Rusland ook de topmannen van Gazprom en Rosneft, Alexey Miller en Igor Sechin. Vanwege de economische sancties kunnen zij niet meer naar het westen reizen en zijn hun persoonlijke tegoeden buiten Rusland bevroren.

In september vorig jaar kocht China al een aandeel in het grootste olieveld ter wereld: het Kashagan-olieveld in Kazachstan.

dinsdag 2 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Tsjaad ontbindt oliecontracten met China
China koopt stukje van belangrijkste olieveld ter wereld
China sluit fruit-akkoord met Rusland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder