economie cultuur politiek RSS

Vietnam gaat competitie met China onderwater aan

De Vietnamese marine heeft de eerste twee van in totaal zes nieuwe onderzeeërs in gebruik genomen. De wapens vormen een geduchte tegenstander bij een mogelijk conflict in de Zuidchinese-Zee.

In januari zijn de eerste twee Kilo-onderzeeboten afgeleverd door de Russische marinewerf in Sint-Petersburg. Vanuit een volledig herbouwde marinehaven in de Cam Ranh-baai zijn de bemanningen aan het oefenen in Vietnamese kustwateren. Maar het moment is dichtbij dat ze in de omstreden delen van de Zuidchinese-Zee gaan patrouilleren.

De duikboten beschikken niet alleen over torpedo's voor de korte afstand, maar ook over Klub-raketten, die -van onder water afgevuurd- schepen tot een afstand van 300 kilometer kunnen vernietigen.

 

Kiloknaller

Een derde onderzeeër wordt in november afgeleverd; de bemanning wordt momenteel aan boord getraind in Rusland. In 2015 volgen nog eens drie van zulke duikboten. Met de aanschaf is in totaal 2,2 miljard euro gemoeid.

Volgens militaire analisten veranderen deze aanwinsten van de Vietnamese marine de krachtsverhoudingen in Zuidoost-Azië volledig, bericht Reuters. De Chinese marine is dominant in de Zuidchinese-Zee en beschikt over meer schepen en vliegtuigen dan alle andere landen in de regio bij elkaar. Maar de Kilo's zijn een tegenstander om rekening mee te houden. Zij zijn stil en moeilijk op te sporen en kunnen in geval van een conflict de Chinese marine gevoelige klappen toebrengen. Zelfs zonder een schot te lossen is hun aanwezigheid een factor om rekening mee te houden.

 

Overtalsituatie

De experts denken dat het China dwingt om voorzichtiger te opereren in het territoriale dispuut dat het met Vietnam heeft. Beide landen claimen de zeggenschap over een groot deel van de Zuidchinese-Zee. De strijd gaat om olie- en gas in de zeebodem, visgronden en de zeggenschap over de drukste zeevaartroutes ter wereld.

In juli plaatste China tot grote woede van Hanoi een boorplatform in een deel van de zee waarvan ook Vietnam claimt dat het tot zijn territoir behoort. Vietnamese vaartuigen werden toen eenvoudig weggehouden uit het gebied door een overmacht van Chinese schepen.

 

Tegenkracht

Opvallend is dat twee landen Vietnam helpen om tegenkracht tegen de Chinese strijdkrachten op te bouwen. Allereerst Rusland, dat zijn modernste wapentuig levert. Maar ook India, dat Vietnamese bemanningen traint en duikbootcommandanten bijspijkert in strategische oorlogsvoering.

 

Onderzeebootvloten in Zuidoost-Azië

China             10 nucleair, 51 conventioneel

Noord-Korea    60 conventioneel

India              1 nucleair, 14 conventioneel

Japan            16 conventioneel

Zuid-Korea     12 conventioneel

Singapore       6 conventioneel

Maleisië         2 conventioneel

Indonesië       2 conventioneel

Taiwan           2 conventioneel

maandag 8 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China wil werken aan relatie met Vietnam
Japan schenkt marineschepen aan Vietnam
Vietnamezen ramden Chinese schepen 1.416 keer

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder